VEST-AGDER: Hvis jeg hadde fått bot ville jeg nektet å betale. Jeg kjøpte scooteren i Danmark, jeg har betalt moms og fortollet den inn, sier Steffen Galdal (27) fra Søgne. Han viser fram et dokument som sier at scooteren er registrert som småbåt i småbåtregisteret. Utenom ham selv kjenner han hele tolv personer som har kjøpt og kjører vannscooter i Søgne.

– Dette går for å være en småbåt, og da burde samme regler gjelde, sier han og vifter ivrig med et EU-direktiv han hevder Norge har forpliktet seg til å følge. Han oppfatter det slik at fritidsbåtdirektivet gir samme retningslinjer for vannscooter som for småbåt. Så lenge man bare følger vanlige sjøvettregler, har han ingen betenkeligheter med å benytte farkosten på sjøen.

Søgne

Lensmann i Søgne, Terje Pedersen, synes regelverket er uklart.

– Vi forholder oss til sjøbåttjenesten som sier at all bruk av vannscooter er forbudt. Men jeg synes det er et innfløkt regelverk som politiet bør komme med en avklaring på, sier Pedersen.

Mandal

Tor Åge Tronstad fra politiet i Mandal mener det har vært så mye fram og tilbake rundt dette at han ikke vet hvordan han skal forholde seg.

– Jeg kan så lite om dette at jeg har latt juristene ta seg av det, sier han. Han opplever at scootereierne synes loven er uklar.

Også Stian Helgeland Karlsen på politibåten sier at de fleste som kjører tror de har loven på sin side.

– Vi forholder oss til regelverket og anmelder de vi tar, sier Karlsen.

Agder politidistrikt

Jurist Arne Kjønnstad i Agder politidistrikt er ikke i tvil.

– Det står jo helt klart i loven at vannscooter er forbudt, hvis det ikke er gitt dispensasjon, fastslår han.

Forstår forvirringen

– Jeg forstår at loven kan skape forvirring, sier Bjørn Reppe, senioringeniør i Sjøfartsdirektoratet.

Han forklarer at i henhold til fritids— og småbåtloven er vannscooter per definisjon en båt. Det er derimot et eget kapittel i loven som omfatter vannscootere. Her er det poengtert at disse ikke er lov til å bruke, med mindre kommunen selv har gitt spesialtillatelse.

– Her står det klinkende klart at det ikke er lov å bruke slike scootere i Norge, og føreren vil bli bøtelagt, konstaterer Reppe.

Ønsker lovendring

Scootereier Galdal blir overrasket når han innser at det faktisk ikke er lov.Han kjenner til to som ble bøtelagt på scooter, men det var på grunn av alder og fart. Nå heier han fram en lovendring.

– For å si det slik, jeg hadde skrevet under på en kampanje for lovendring, sier han med et glimt i øyet.