— Vi vil overvåke påsketrafikken med særlig fokus på sjåfører med en aggressiv atferd, det være seg aggressiv kjøring i køer, farlige forbikjøringer og for kort avstand til forankjørende og naturligvis også fart, sier UP-sjef Odd Reidar Humlegård, til Aftenposten.no .

I år vil Utrykningspolitiet ha et spesielt fokus på hovedveiene som fører til de mest populære utfartsstedene i fjellet.

Turiststeder

Også E6 i Østfold og E18 fra Kristiansand og nordover vil overvåkes nøye.

I tillegg vil politiet foreta kontroller på kjente turiststeder på formiddagen for å forhindre kjøring med promille dagen derpå.

— Vi er på veien for å redusere antall ulykker, og vil gjerne bidra til at alle kommer trygt frem, sier Humlegård.

15 ulykker i snitt

De siste to årene har over 130 personer blitt fratatt førerkortet på grunn av for høy fart eller farlig kjøring knyttet til påskedagene, og de siste syv årene har det i snitt vært over 150 trafikkulykker med personskader i forbindelse med påsken.

— De registrerte ulykkene viser en stor konsentrasjon rundt populære utfartsveier, sier Humlegård.

- Lite å vinne

Både politiet og Statens Vegvesen oppfordrer bilistene til å ta det med ro i påsken.

— Du vinner svært lite på å kjøre forbi når du ligger i kø, sier Finn Harald Amundsen i Statens vegvesen.

Fra Oslo til Hemsedal er det 218 kilometer. Hvis trafikken går i 70 kilometer i timen, bruker man så vidt over tre timer på turen. For hver kilometer du klarer å øke gjennomsnittshastigheten, sparer du i underkant av tre minutter, viser beregninger som Statens vegvesen har utført.

— Vi forventer tett trafikk og mange køer nå i påsken og derfor vil mulighetene til å spare tid på å kjøre forbi være svært små, sier Abrahamsen.

Også politiet venter køer nå i påsken, og advarer spesielt mot mye trafikk på fredag før palmelørdag, samt på onsdag for Skjærtorsdag.

Bedre trafikkinformasjon

I påsken vil Statens Vegvesen forsterke trafikkinformasjonen, og de ber bilistene om å følge de henvisningene de får.

— For å sikre best mulig trafikkavvikling kan det være aktuelt å tvangsdirigere trafikken på alternative kjøreruter, og vil ber alle trafikantene om å respektere de alternative omkjøringsveiene, sier Aud Fjerdingby i Statens Vegvesen.

I påsken får du oppdatert trafikkinformasjon både på www.vegvesen.no, tekst-TV side 350 eller ved å ringe vegtrafikksentralen på 175.