KRISTIANSAND: — Jeg er glad for formannskapets positive innstilling, og vil nå med glede melde til Slottet at vi ønsker å forhandle om en leieavtale for Vogts villa. Dette betyr mye for byens omdømme, sa ordfører Per Sigurd Sørensen, like etter at formannskapet med 11 mot to stemmer (SV og V) sa ja til å gå videre med planene om kongelige sommerresidens på Dvergsøya onsdag formiddag.

Ordføreren understreket at ingenting er avgjort før man er enige om en leieavtale, men han uttrykte stor tro på at det skal gå bra.

Åtte prosent

Høyreordføreren minnet om at det bare er 22 mål av Dvergsøya som skal gjerdes inn, og hans partifelle Inger Skeie Hansen sa at det kun utgjør åtte prosent av øyas størrelse. Skeie Hansen mente det må være dårlig informasjon som ligger til grunn for at det er startet facebook-aksjoner mot kongelig hytte.

Skeie Hansen brukte kostnader som begrunnelse for å ønske kronprinsparet velkommen.

— Husk at Vogts Villa ikke står gratis på Dvergsøya. Den skal holdes i hevd, og det koster for kommunen. Intet er bedre enn at vi får noen til å bruke den, sa hun.

- Tilhører folket

KrFs Jørgen Kristiansen fulgte opp og ønsket kronprinsparet hjertelig velkommen, og fikk følgende replikk fra SVS Harald Hageland, den tydeligste motstanderen mot kongelig hytte under formannskapsmøtet:

— Jeg noterer at KrF ikke gir keiseren hva keiserenes er, men denne gang ønsker å gi keiseren noe som tilhører folket.

Hageland trakk inn Dvergsøyas skjær som et særdeles godt område for krabbegraving, og han viste til at både randesundere og folk fra Kvadraturen bruker det til det. Derfor synes han det er trist at befolkningen skal stenges ute fra 22 mål, hvorpå Venstres Dag Vige (den andre motsanderen av hytte i formannskapet) repliserte:

— Det er også et flott område for fiske av lyr.

Hageland sa at 22 mål er mindre privatisering enn han fryktet først, men han noterte også at det er betydelig mer enn ordføreren har forsøkt å få folk til å tro.

— Blant annet skal allmennheten nektes å besøke den flotte kanonstillingen sør på øya, et særdeles viktig utsiktspunkt for mange, sa han.

Bjørnetjeneste

Hageland mener kronprinsparet og Kristiansand kommune gjør kongehuset en bjørnetjeneste med å frata allmennheten 22 mål på Dvergsøya.

— Siden vi snakker urban familie, mener jeg vi skal tilby Kirkegaten 2D, som vi eier, men ikke får solgt. Det kan bli fin hytte, sa Hageland, men forslaget fikk kun hans egen stemme.

Aps Eirik Dåstøl Langeland sa at han hadde tvil seg fram. Egentlig ønsket han ikke å privatisere i strandsonen, men han mener kronprinsparet og kongefamilien er i en spesiell situasjon og han ønsker dem til byen.

— Presedens trenger vi jo ikke være redd for, sa han.

Når ordføreren er ferdig med leieavtale-rundene på Slottet, er det kommunalutvalgets syv medlemmer som får saken til endelig behandling. Først da blir det sagt endelig ja eller nei. Hvis det under forhandlingene viser seg at leieavtalen kan påføre Kristiansand kostnader, skal saken avgjøres i bystyret.