KRISTIANSAND: Magnus Aleksandersen var på jakt etter grensemerket på eiendommen han kjøpte av søsteren til Gudny Lindevik Salvesen på Flekkerøy. Han erkjente i retten hogging av to råtne trær og en einerbusk. Gudny Salvesen mente at det var hogd 20-30 trær. I forliksrådet ble hun tilkjent 5.000 kroner. Det syntes Aleksandersen var ok. Men Salvesen anket til tingretten.

Der krevde hun 30.000 kroner i erstatning, pluss utgifter på 3.125 kroner til takst, og 6.625 kroner i refusjon av honoraret til advokaten.

Les også: Felte trær – saksøkt av naboen

Gudny Akselsen fikk ikke mer enn 5.000 kroner av tingretten, selv om hun sterkt argumenterte med at eiendommen hadde gått ned i verdi som følge av hogsten.

Klassisk nabofeide

Da saken var til behandling i tingretten onsdag betegnet dommerfullmektig Eirik Tertnes det som en klassisk nabofeide.

Gudny Salvesen hadde innhentet en sakkyndig uttalelse fra eiendomsmegler Espen Solum, som også var vitne i saken. Han antydet skjønnsmessig et tap på 30.000 for Salvesen som følge av hogsten.

Retten konstaterer at partenes forklaringer om hvor meget av hogsten som foregikk på saksøkers eiendom, divergerer sterkt.

«Saksøker har ikke foretatt opptelling av trær eller gjenstående stubber. Hun anslår at det dreier seg om mellom 20 og 30 trær, av typene osp og lind. Vitnet Solum opplyser et tilsvarende omfang. Slik saken er opplyst, finner retten det ikke sannsynliggjort at saksøkte har hogget ned mer vegetasjon på saksøkers eiendom enn han har erkjent i retten: to trær og en busk».

Erstatningens størrelse

Retten konstaterer at tomta til Gudny Salvesen er ubebygd, med viltvoksende vegetasjon.

«Noen verdsettelse som hagetrær eller prydbusker er således ikke aktuelt. Eiendommens verdi er ikke forringet som følge av hogsten. Saksøker har skogeiendommer på Flekkerøy, og tar ut trevirke til ved for eget bruk og noe salg. Det er ubestridt at de saksøkte tilbød henne å ta trevirke også fra trærne han felte på egen eiendom. Dette antar retten ville ha kompensert tap av tilvekst. Kostnadsnivået for planting av nye trær er ikke nærmere belyst. Etter dette fastsetter retten erstatningen inkludert forsinkelsesrenter skjønnsmessig til 5 000 kroner».

Tapte penger på søksmålet

Gudny Lindevik Salvesen krevde 30.000 kroner i erstatning fra naboen, Magnus Aleksandersen. I tillegg ville hun ha 3.125 kroner i refusjon for utgifter til taksering av skaden Aleksandersen påførte hennes eiendom. Dessuten la hennes advokat fram krav i retten om å få tilkjent saksomkostninger på 6.625 kroner. Det ble også bedt om refusjon av rettsgebyret.

Samlet ble dermed kravet cirka 40.000 kroner.

I forliksrådet ble Salvesen tilkjent 5.000 kroner i erstatninger. Denne dommen er opprettholdt av tingretten.

Erstatningen på 5.000 kroner dekker dermed ikke mer enn cirka halvparten av hennes utgifter på ca. 10.000 kroner.

ULOVLIG HOGST: På fjellpartiet foran huset til Magnus Aleksandersen ble det ulovlig felt trær. Naboen mener trefellingen har gitt Aleksandersen bedre utsikt, mer sol og forhøyet eiendomsverdi. (Foto: Hallgeir Oftedal)