KRISTIANSAND: — Broa kan i verste fall kollapse. Bæreevnen er kraftig svekket, sier Jon Petter Langfeldt, avdelingsingeniør i teknisk etat i Kristiansand kommune.

Fredag aksjonerte beboere ved Foss i Tveit, etter at teknisk etat for to uker siden fjernet broelementer og sperret broa, slik at det ikke skulle være mulig å komme over den. Fredag snekret beboere på plass paller på hver ende av broa, og tok den i bruk igjen.

Se video: Tveit-beboere gjenerobret bro

Langfeldt understreker at broa er i svært dårlig forfatning.

— Broa er stengt, den skal ikke brukers.

Broa ved Foss har i utgangspunktet vært stengt i to år, likevel har beboerne tatt den i bruk i dette tidsrommet. Det var først da kommunen fjernet broelementene at beboerne aksjonerte.

- Ingen farlig å bruke broa

Beint Foss var en av dem som aksjonerte fredag. Han reagerer sterkt på at kommunen stengte broa.

— Jeg synes etaten må bevise at det er nødvendig å stenge broa. Ingen av oss som bor her tror dette er nødvendig. Vi tror kommunen stenger broa av hensyn til sin prestisje. Det er ingen fagfolk som mener at broa representerer en fare, sier Foss.

- Hvilke fagfolk sikter du til da?

— Jeg vil ikke komme med navn. Han som har laget rapporten til kommunen sier ikke at broa er farlig, men i dårlig forfatning.

Avdelingsingeniør Jon Petter Langfeldt sier at broa kan kollapse. Hva sier du til det?

— Jeg lurer på hva han mener med dette. Jeg mener at teknisk etat har to valg: De kan la broa stå som den står eller de kan sannsynliggjøre at den er farlig.

- Store korrosjonsskader

— Vi har gjort en spesialinspeksjon, hvor vi har sjekket de fleste elementer fra bunn til topp. Bærevaiere og stålkonstruksjonen bærer generelt preg av store korrosjonsskader, forteller Langfeldt.

I skaderapporten er skadene på broa karakterisert som skader av kategori tre og fire, noe som er de to mest alvorlige gradene i skalaen som blir benyttet.

- Hva sier du, Beint Foss, til at broa har såpass alvorlige skader?

— Vi har ikke benektet at den er i dårlig forfatning, men at den er farlig.

- Så du mener at broa ikke er farlig?

— Enhver bro er farlig hvis man hopper fra den.

- Frykter du ikke at det kan skje ei ulykke?

— Overhode ikke.

Se video: Tveit-beboere gjenerobret bro — Broa skal rives

Politikerne har konkludert med at broa må stenges og rives. Det er lagt inn i langtidsprogrammet at det skal gjøres noe med broa, men det er enda ikke lagt inn penger i budsjettet for dette.

— Vi er pålagt å utbedre eller stenge broa. Vi har valgt å stenge broa, og det er besluttet at den skal rives, sier Langfeldt.

Langfeldt forteller at det i 2006 var spesialinspeksjoner både på broa på Foss og broa på Dønnestad. Resultatet ble at begge broene ble stengt. Da broa på Dønnestad ble demontert, ble det synlig at broa var i så dårlig forfatning som rapporten sa, ifølge Langfeldt.

- Hvordan ser du på at beboerne nå benytter broa ved Foss?

Hvis de tar seg til rette slik tar hver enkelt en risiko.

- Er dette ulovlig?

— Det er ulovlig, men isolert sett er det ikke en ulovlig handling. Men vi kan ikke fungere som politi, det blir vanskelig, sier Langfeldt.

Bein Foss sier at beboerne selv tar ansvaret for sin egen sikkerhet.

— Hvis det skjer noe er det ikke kommunens ansvar, men vårt, understreker Foss.

Se video: Tveit-beboere gjenerobret bro