LOKALT: — Det første som ble gjort etter at det ble påvist blåtunge-smitte hos en besetning dyr i Grimstad i forrige uke, var at vi fikk en ny soneforskrift. Det nye funnet kom inn i sperresonen, opplyser fungerende regiondirektør i Mattilsynet i Rogaland og Agder, Ann-Christin Skretting, til fvn.no.

UTVIDET: Etter at det ble påvist blåtunge i Grimstad, har sperresonen blitt utvidet og strekker seg nå helt til Arendal. FOTO: MATTILSYNET Foto: Mattilsynet

Det som skjer videre er at Mattilsynet vil fortsette arbeidet med kartleggingen av omfanget av blåtunge-smitten.— Vi jobber nå for å finne smittekilden. Det å lokalisere denne er et veldig viktig ledd i bekjempingen av denne sykdommen, forteller hun.

I løpet av kort tid skal Mattilsynet foreta over tusen melkeprøver fra besetninger i Agder-fylkene, samt deler av Rogaland og Telemark.

— I tillegg begynner vi i dag å ta blodprøver av ammekubesetninger. Det å ta blodprøver er en viktig og effektiv å kartlegge omfanget av smitten, og vi vil nå hyre inn privatpraktiserende veterinærer i sperresonene til å hjelpe oss med dette arbeidet. Det er viktig at vi får gjort dette raskt, sier Skretting.

”Det er trygt å drikke melk og spise kjøtt

Ann-Christin Skretting, regiondirektør i MattilsynetMattilsynet diskuterer også en eventuell prøvetagning av sau, og det å finne en løsning på beiteproblematikken. Fredag kveld hadde Mattilsynet et informasjonsmøtet omkring dyresykdommen blåtunge på KVS i Lyngdal. Nå planlegges et lignende møte i Aust-Agder.

— Møte i Lyngdal var veldig nyttig for alle parter. En av tingene som kom frem, var at mange lurte på om denne smitten er farlig for mennesker. Til de som måtte lure på det, vil jeg si at blåtunge er en alvorlig dyresykdom, men ikke farlig for mennesker. Det er trygt å drikke melk og spise kjøtt, forteller hun.

Så langt er det kun påvist at dyr er bærere av smitten, men ingen har vist tegn til sykdom. Og det er først når dyrene viser tegn til sykdommen, at man ikke skal spise kjøttet.

— Dette følger vi i Mattilsynet selvfølgelig veldig nøye, og dersom det ikke skulle bli trygt å spise kjøttet eller drikke melken, vil vi selvfølgelig gå ut med den informasjonen, sier Skretting.