Fvn.no har fått tilgang til en sertifisert oversettelse av tiltalen mot Tjostolv Moland fra Den militære domsmyndighet i Kongo. Den viser at Moland er tiltalt for syv punkter:

1. For spionasje.

Her vises det til at Moland har overlevert eller gjort tilgjengelig opplysninger om Kongo som kan være til skade for landets grunnleggende interesser, og særlig sikkerheten i det østlige området der han ble pågrepet. Opplysningene skal Moland ha ervervet seg via driftskart over Kongo, kameraer, kompass, GPRS med mer.

Påtalemyndigheten mener Moland må anses som en norsk militær person, siden han har tjenestebevis som etterretningsagent fra den norske hæren gyldig til 2016, uniform fra den norske kongelige garde og er innehaver av tjenestebevis for SIG (Special Intervention Group).

2. For å ha meldt seg inn i et forbund som han visste var opprettet med den hensikt å foreta angrep mot personer og stjele eiendeler.

Med dette mener påtalemyndigheten at Moland i løpet av april i år skal ha vært medlem av et forbund opprettet av den andre nordmannen som er tiltalt og ham selv. Forbundet skal ha hatt som formål å angripe personer og stjele eiendeler i Kampala i Uganda.

3. For å ha fremskyndet eller hatt ansvaret for eller utøvet en hvilken som helst styring i et forbund som han visste var opprettet med det formål å planlegge og gjennomføre lovbrudd som gjelder personer og eiendeler.

Det utdypes her at Tjostolv Moland skal ha ha hatt ansvaret i forbundet nevnt i tiltalepunkt 2, og at han blant annet skal ha rekruttert den andre nordmannen, samt ha skaffet midler for å planlegge angrep mot personer og stjele eiendeler. Midlene det vises til skal være våpen, GPRS, kompass, kameraer områdekart med mer.

4. For å urettmessig ha båret krigsvåpen og ammunisjon.

Moland skal ha vært i besittelse av to krigsvåpen, mye ammunisjon og andre militæreffekter da han ble pågrepet i Kongo i mai i år.

5. For å med vilje ha begått drap, som gjerningsmann eller som medvirkende.

Vegårshei-mannen skal ha skutt sjåføren på kloss hold i hodet med et krigsvåpen som han tok opp av veska.

6. For drapsforsøk med vilje og forsett.

Tjostolv Moland er tiltalt for å ha forsøkt å drepe en annen mann på samme tidspunkt som drapet nevnt i tiltalepunkt 5 skal ha skjedd. Den andre nordmannen Moland skal ha hatt et "forbund" med, som nevnt i punkt 2 og 3, skal ha forsøkt å holde fast på en annen mann. Men denne mannen klarte å rømme inn i skogen, "fordi han var modig og snarrådig," heter det i tiltalen. Moland skal ha skutt i rømlingens retning.

7. For tyveri av penger eller annen løsøre.

Tjostolv Moland skal ha stjålet fra en åndelig leder ved et kloster i Kisiangani, etter å angivelig ha drept sjåføren. Moland skal ha hatt krigsvåpen da han stjal.

— Gjennomkorrupt - Jeg føler vi har en god sak, men det er ikke sikkert det hjelper stort når systemet i Kongo er gjennomkorrupt, sier Knut Moland, far til den ene av de to tiltalte nordmennene i Kongo, Tjostolv Moland.

— De er tiltalt for spionasje og drap, men det er ingenting som knytter dem til noen av delene. Bevisene for spionasje er kart, kompass, GPS, norske kaffekopper og en tollekniv, sier han.

Knut Moland er også oppgitt over norske journalister, som han mener har gått enkleste motstands vei i sitt arbeid.

— Drapsvåpnet som de liksom skal stå med på et av bildene som har vært i media, har verken deres fingeravtrykk eller annet som knytter dem til å ha brukt det. Det finnes millioner av våpen der nede, sier Moland.

- Takler situasjonen godt - De takler situasjonen fantastisk godt ut i fra forholdene. De må sloss om maten og får ikke mat, utenom det vi betaler og bringer inn til dem. De soner sammen med døde personer og stadig blir fanger kastet i elva for å bli spist av krokodiller. De opplever et rasehat mot hvite der nede og må sove på tur, slik at en holder vakt overfor de andre fangene.

De tiltalte nordmennene har fått ansatt en engelsk bevisekspert fra Scotland Yard. Han har arbeidet med det i 30 år.

— Det er i de beste hender, men det er ikke sikkert det hjelper når rettsvesenet er gjennomkorrupt, sier Knut Moland.