MANDAL: — Dette er overkill og litt tullete. Å gi hverandre en klem fra eller til spiller liten rolle, sier kommunelege i Mandal Stein Grytten.

Ved skolestart mandag holdt helsesøster Reidun Valand Helms en orientering for de vel 800 elevene. Blant rådene var å ikke gi hverandre klem ettersom influensaen kan smitte via dråper fra munn og nese.

— For de aller fleste er ikke influensaen farlig, men noen er i utsatte grupper. Det handler om å ta forhåndsregler for å beskytte disse, sier Helms.

Derfor er også den tradisjonelle grillfesten i skolegården for nye elever utsatt til våren i frykt for smitte, noe skolens ledelse har bestemt.

— Her bespises det i tett kontakt med andre, og det smittes lett om noen har sykdommen, påpeker helsesøsteren.

HÅNDHILSER IKKE

To steinkast unna Mandal videregående skole, er også elevene på Furulunden barneskole i full smitteberedskap. Mens det før var frivillig å vaske hendene før måltid, er det nå obligatorisk. Før lunsjen, må alle stille seg i kø foran vaskeservanten.

Dessuten er det for en periode slutt på å håndhilse på læreren om morgenen.

— Vi neier og bukker i stedet, forteller Hilde-Mari Vinsetmo.

De har fått beskjed om å hoste og nyse i albuen, ikke i hånda ettersom det kan smitte.

— Vi tar dette med humor, smiler læreren Even Hogganvik.

Rektor Marianne Fjeldskaar Schou synes ikke tiltakene er hysteriske.

— Nei, om dette kan være vårt bidra til å begrense smitten er det fint. Dessuten kan det være elevene nå får den gode vanen med å vaskene hendene til måltidene også etter at influensaen er overstått, sier hun.

TIPPER OVER

Kommunelegen blir oppgitt over å høre at håndhilsningen er opphørt.

— Dette tipper litt over. Dersom man heller påpeker overfor elevene viktigheten av håndhygiene, trenger man ikke å droppe å håndhilse, sier han.

Grytten forteller at Mandal kommune har brukt én million kroner i beredskapen mot et svineinfluensa-utbrudd.

— For å si det slik, jeg vet om mye annet jeg heller vil bruke én million kroner på. Men det blir slik at vi ikke tør annet for å ha ryggdekning om det mot formodning skulle vise seg å bli et utbrudd som er mer alvorlig enn jeg tror det blir, sier han.

Bruker sprayflasker

Mange av elevene på Mandal videregående skole går rundt med små sprayflasker med desinfeksjonsmiddel som skal hindre influensasmitte.

— Vi sprayer oss etter å ha tatt i dørhåndtak, forteller Tine Hille Håland (16) og Rebecca Aversano (17).

De er enig i at det høres veldig hysterisk ut, men gjør det for sikkerhets skyld.

— Men vi klemmer hverandre, sier de – og bryr seg altså ikke om rådet om å la slikt være. De er heller ikke redde for å bli syke. I så fall blir det å ligge vannrett noen dager, og så er de friske igjen.

— I det hele tatt er vi veldig lei alt som har med denne influensaen å gjøre, sier de to.

Foto: Jarle R. Martinsen