KRISTIANSAND: — Dette er jo en kjempeidé. Forskning viser at dyr øker trivselen kraftig på sykehjem. Vi kommer til å ta kontakt med danskene kjapt, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand, når Fædrelandsvennen ringer og forteller hva vi har lest på nordjyske.dk.

Testes

I Danmark testes i disse dager 200 hunder. Målet er å bruke dem som besøkshunder som kan ”klappes og nusses af beboere på plejehjem”, skriver den danske avisen.

I alt 350 hundeeiere over hele det flate landet meldte på hunder til prosjektet, og 200 er gått videre til auditions. Nå skal hundeeksperter sile ut hvem som egner seg og har gemytt til å bli ”pasientvenner”.

I november regner man med at de første hundeierne kan ta med sine hunder på pleiehjem. Pleiehjemmet i Vejle blir først ut. Planen er så å lage ”vaktlister” hvor hundeeiere forplikter seg til jevnlige besøk på pleiehjemmene.

— Helt perfekt, sier Dahlen.

Sporadisk

Han forteller at man sporadisk har forsøkt med katter på sykehjem i Kristiansand. Eldre mennesker er ofte vant til dyr – og koser seg når dyr vandrer rundt på sykehjemmene.

— Men problemet har vært å holde orden. Det er litt som ungene. Et dyr er gøy en stund, men så kommer problemene. Hvem skal mate, hvem skal vaske, hvem skal gå tur? Sånt er ikke lett å passe inn i alle andre oppgaver, sier Dahlen.

Derfor synes han ideen med at hundeeiere frivillig kommer på besøk, er glimrende.

— Vi oppfordrer til frivillighet. Når eldrebølgen kommer for fullt, vil behovet for frivillige hjelpere bare øke. Dette har jo jeg snakket om til kjedsommelighet. Vi har kultur-rullatoren hvor masse frivillige stiller opp med underholdning på sykehjem og eldresenter. Kanskje vi skal få kjæledyr-rullatoren også, sier Dahlen.

Han sier han aldri har hørt om noe liknende i Norge, og synes det hadde vært gøy hvis Kristiansand, som danskenabo, hadde importert ideen først.

Forskes

Prosjektet i Danmark er treårig – og følges opp med forskning. Underveis vil for eksempel psykologer følge med, for å måle effekter.

— Fordelen med hunder er at de reagerer på folks oppførsel og gir respons, sier adferdsbiolog Karen Thodberg ved det jordbruksvitenskapelige fakultet på Aarhus Universitet. Hun skal også forske på hundenes pasientvenn-evner.