Evje-ordfører Bjørn Ropstad er glad for at fylkesmannen vil én kommune i Setesdal, men han tror det blir vanskelig å få til
Valle-ordfører Steinar Kyrvestad i samtale med Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug. Kyrvestad er lettet over fylkesmannens konklusjoner

GRIMSTAD: Mens ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad, er glad for og fornøyd med at fylkesmannen sier Setesdal må bli én kommune en gang i neste stortingsperiode, om enn ikke nå, er Bykle-ordfører Jon— Rolf Næss svært forundret over fylkesmannen i Agders forslag til ny kommunestruktur.

- Dette er dramatisk

— Fem regionkommuner på Agder er det samme som å legge ned fylkeskommunen. Dette er dramatisk. Det er litt merkelig at så få ordførere tar opp dette poenget. Nå er jeg spent på resten av landets fylkesmenn. Følger de opp Ytterdahl, avvikler de faktisk fylkeskommunen og innfører to forvaltningsnivåer i Norge, sier Næss.

Valle-ordfører Steinar Kyrvestad i samtale med Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug. Kyrvestad er lettet over fylkesmannens konklusjoner
Evje-ordfører Bjørn Ropstad er glad for at fylkesmannen vil én kommune i Setesdal, men han tror det blir vanskelig å få til

— Men hva med Setesdal-samling? .- Det har jeg ikke fantasi til å forestille meg en gang. Målet er bedre tjenester. Jeg kan ikke se hvordan tjenestene blir bedre med én storkommune i Setesdal, sier Næss, som også sitter i Aps sentralstyre.

Ropstad håper

Bjørn Ropstad håper at fylkesmannens konklusjon kan få fart på en ny prosess i indre Agder.

— Jeg tror dessverre dette fisler ut og at Stortinget ikke følger opp. Fylkesmannens har rett i det meste. Evje og Hornnes er regionsenteret som demmer opp for sentraliseringen ved kysten og vi trenger å gå sammen i innlandet. Setesdal må bli ett, sier han.

Valle-ordfører Steinar Kyrvestad er mest glad for at fylkesmannen ikke sa Stor-Setesdal nå, men sender spørsmålet inn i neste stortingsperiode.

Klikk på kartet over for å se kommunene som fylkesmann Stein A.Ytterdahl vil ha.

— Evje er ikke mitt problem

— Jeg er lettet over at Stein Ytterdahl ikke ønsker å slå sammen Setesdal nå. Da kan vi tre kommunene øverst i dalen bruke tid på interkommunalt samarbeid. På siktkan vi kanskje få én kommuneut i de tre øverste Setesdal-kommunene.

- Hva med Evje?

— Evje er da ikke mitt problem, vi har ingen behov for å slå oss sammen med dem, svarer Kyrvestad.

Bygland-ordfører reagerte kraftig på at fylkesmannen antyder en mulig deling av Bygland hvis ikke Setesdal går sammen.

— Hvis vi skal slå sammen Setesdal, bør også Åseral med. Dele Bygland? Er dere helt på styr? Og et hjertesukk: Må vi, så må vi slå sammen Setesdal, men da må vi få noen skikkelige nye oppgaver. Retten til å vie folk, blir for smått til å skape begeistring, sier Rygg

LES OGSÅ:

Åseral-ordfører Oddmund Ljosland deler Næss sn bekymring. Også han synes det er underlig at fylkesmannen i praksis foreslår å legge ned fylkeskommunen.

— Merkelig at så få ordførere poengterer dette. Et helt annet spørsmål er at vi nå kan få Stor-Kristiansand. Da bør kanskje både Lister, Lindesnes og innlandet begynne å snakke sammen om å skape motpol med økt samarbeid. For Åseral er det best å stå alene.