KRISTIANSAND: — På denne årstiden er det alltid vanskelig å få tak i vikarer, men i år har det vært ekstra stramt, forteller rektor på Lovisenlund skole Jan Ivar Fosselie.

Dette får i følge rektoren følger for det administrative.

— Resultatet er at inspektøren må ta timene selv, noe som gjør den administrative delen av skoledriften tyngre, forteller Fosselie.

Vikarproblemet blir først gjeldende ved kortere engasjementer. Det er ikke enkelt å få hentet inn vikarer til et par timers undervisning eller noen få dagers jobb. En av grunnene til dette er at de fleste av vikarene allerede er hentet inn av andre skoler.

Lovisenlund skole har i følge Fosselie taklet problemet bra, men beskriver situasjonen som et problem. Det har de også fått klare signaler på fra andre skoler.

— Vi har fått telefoner fra andre skoler som ber oss tipse dem om vikarer som kan steppe inn, sier Fosselie.

Ungdomsskolene

Han mener det er ungdomsskolene som har størst problemer med å få hentet inn faglærte vikarer.

— Vi er jo ikke lenger en ungdomsskole, men har fortsatt erfaringene klart i minne. Ungdomsskolene er mer faglig spisset. Man må kunne fransk for å ta over en fransktime.

Det bekrefter rektor på Haumyrheia skole, Torunn Sandvand.

— Per dags dato har vi klart å fylle opp med vikarer, men det er en vanskelig situasjon. Spesielt hadde vi problemer med å få tak i språklærere i høst. De er generelt vanskelige å få tak i.

Sandvand forteller at de som regel har hatt god tilgang på flinke vikarer, men at det har vært en større utfordring i år.

— Jeg lurer på hvor det blir av de 600 personene som søkte lærerstillinger i høst. De er jo potensielle vikarer.

Vikarliste

I år har man for første gang forsøkt seg på internettbaserte vikarlister. På Kristiansand kommunes hjemmesider kan de som er interesserte i å ta vikartimer skrive seg opp på lista.

— Akkurat nå er det 172 personer som står på vikarlisten, men det registreres ikke, om den enkelte allerede er hentet inn av en skole, forklarer Åse Kristensen, rådgiver i personaltjenesten i Kristiansand kommune.

Hun mener det er viktig å finne en balansegang mellom behovet for vikarer og vikarer på lista.

— For skolene er det selvsagt bra å ha mange kvalifiserte vikarer å velge mellom, men det er ikke ideelt for dem som søker jobb. Da blir det for usikkert med vikariater.