KRISTIANSAND: — Det koker i næringslivet i landsdelen. Og i mange bedrifter kommer mangelen på kvalifisert arbeidskraft til å bli en kritisk faktor.

Det sa Siri Mathiesen, NHOs regiondirektør på Agder, da hun la fram konjunkturbarometeret for Agder i går. Det er en rapport utarbeidet av Asplan Analyse basert på opplysninger fra 440 bedrifter på Sørlandet. Konjunkturbarometeret fortoner seg som et værvarsel og en temperaturmåler for arbeidslivet i landsdelen, med fokus på de tilstander man venter for inneværende år.

Etterspørsel

Den etterlater ingen tvil om at Agder tar del i en høykonjunktur av usedvanlig art.

— Det er ikke bare Elkem Solar som bærer bud om ville tilstander når det gjelder etterspørselen etter kvalifisert arbeidskraft. Også de offshorerettede bedriftene innen NODE (Norwegian Offshore & Drilling Engineering), gikk ut av 2006 med ordrereserver på 42,5 milliarder kroner, og stort behov for dyktige medarbeidere, minnet NHO-direktøren om.

Over halvparten av de 440 bedriftene opplyser at de har planer om å øke bemanningen. Veksten kommer innen hele spekteret: Industri, bygg og anlegg, transport og varehandel. Forventet behov for arbeidskraft summerer seg til ca. 4000 stillinger.

Offentlig Også i offentlig sektor venter man økt bemanning. Men kommunene er vage. De ytrer behov for økt bemanningen, spesielt innen pleie og omsorg, men uten å tallfeste behovet. Det nye er at mens kommunene tidligere varsler nedbemanning, er det motsatt trend som nå råder.

Også private bedrifter er avhengig av en god offentlig sektor. Derfor bærer det galt av sted dersom en bedrift «kjøper» de ansatte i teknisk sektor, sier han.

— Det beste tiltak for å dempe behovet for nyansettelser er at bedriftene tar vare på dem de alt har, påpekte Per Lund i NAV Vest-Agder.

Enkelt sagt, treffe tiltak som redusere sykefravær og uførhet. Og få de eldre til å bli.

— Dessuten må vi slippe til innvandrerne i arbeidslivet på en helt annen måte enn vi har gjort til nå. De må også få innpass i lederposisjoner. En holdningsendring må til, mener NHOs Siri Mathiesen.

Heller ikke LOs Elisabeth Haaversen er mot økt innvandring.

— Men det må skje på ryddig og realt vis, så vi unngår sosial dumping, sier hun.