— Så godt som alle har en mobiltelefon, og denne ideen med ICE er nesten genial fordi den er så enkel, sier kommunelege i Kristiansand Vegard Vige til NRK Sørlandet.

ICE er kjent internasjonalt som forkortelse for ”in case of emergency”. Ideen oppstod blant førstehjelpere i England, og spres til stadig flere land i Europa.

Svært nyttig

Er du innblandet i en ulykke og blir bevisstløs, kan redningsmannskapene finne fram mobilen og slå opp på ICE. De pårørende kan da hjelpe til med opplysninger om kroniske sykdommer, blodtype og andre livsviktige fakta.

Avdelingsoverlege Asgeir M. Kvam ved AMK-sentralen i Oslo er av samme oppfatning som kommuneoverlegen i Kristiansand, og er enig i at systemet er genialt.

— Senest i forrige uke var jeg selv ute på en utrykning til en person som ingen visste identiteten til. Hadde vedkommende hatt et ICE- nummer, kunne vi få brakt dette på det rene på stedet, sier avdelingsoverlege Asgeir M. Kvam til VG.

Oppfordrer kristiansanderne

Ideen er lagt ut på Kristiansand kommunes interne nettsider som oppfordring til ansatte og deres familier til å ta i bruk ICE. Nå vil overlege Vige at alle andre følger etter.

— Alle bør lagre numre til pårørende på mobilen under bokstavene ICE. De tre små bokstavene kan bety mye når ulykken er ute, sier Vige.