KRISTIANSAND: — Klart at dette er beintøft, og vi har allerede i våre egne forretninger fjernet noen salgsstillinger, sier Jochumsen. Han er leder for bilselgernes interesseorganisasjon i Kristiansand, og samtidig daglig leder for Gumpens Auto Vest.

Skremmede lesning

Tallene fra Opplysningskontoret for veitrafikk er tøff lesning for bilbransjen. På landsbasis er nybilsalget nesten halvert siden januar 2008, med en svikt på 45,9 prosent.

Tallene for Vest-Agder er omtrent tilsvarende landsgjennomsnittet, nedgangen i vest-fylket er på 44,1 prosent. I Kristiansand er svikten 50 prosent, i Lyngdal 38 prosent, mens man i Mandal har en svikt på 8 prosent.

— Dette svir selvfølgelig, og vi har prøvd å forberede oss så godt som mulig, men ettersom renta nå er satt ned og folk har fått mer kjøpekraft igjen, tror jeg ting vil ta seg opp utover året, sier Jochumsen.

Tallene for Aust-Agder viser at salget svikter med hele 55,2 prosent.

Avblåser ikke krisa

Bransjelederen peker på at tallene som fremlegges har et betydelig etterslep, ettersom det er oversikten over antall registrerte nybiler som i dag fremlegges.

— Bestiller du en nybil i dag, tar det gjerne 2-3 måneder får du får den ferdig registrert. Dette betyr at tallene som kommer i dag viser hvor mange som gikk i butikken og bestilte bil omtrent da renta var på sitt aller høyeste, sier Jochumsen.

- Betyr det at du avblåser krisa?

— Nei, langt derifra, men jeg tror tiltakene som er iverksatt, med regjeringens krisepakke og Norges Banks rentekutt er gode tiltak for bilbransjen og bilsalget. Jeg graver meg ikke ned foreløpig, humrer Jochumsen.