KRISTIANSAND: –— Når de begynner å snakke om grønn lunge, da blir jeg litt provosert, sier Herlof T. Herlofsen til Fædrelandsvennen.

Den unge hotelleieren mener bakgården i Østre Strandgate 25 slett ikke er noen idyll i dag, men fikk i går motbør fra en rekke iltre naboer under byutviklingsstyrets befaring.

De mener utvidelsen fra 16 til 31 rom skjer på deres bekostning.

– I dag er dette en grønn lunge. Vi må ikke lage en diger koloss som stjeler alt av lys og luft, mente Per Svein Andresen.

Herlofsen gjør god butikk på sine lavprishoteller, og bygger nå Yess Hotel med 55 rom i Tordenskjolds gate i Kristiansand. 1-2-3 Hotel i Østre Strandgate, tidligere kjent som Sjøgløtt Hotell, er i minste laget.

– Vi ønsker solid og langsiktig drift, og det får vi ikke med dagens 16 rom. Kristiansand trenger sårt billighoteller, dette ville vært et kjempebidrag til turister og verdiskapning i byen, mener Herlofsen, som eier hotellet sammen med Stian Danielsen.

Bare Frp og Miljøpartiet De Grønne støttet hotellet fremfor naboene. Det samme har Inspirasjon Sørlandet og byens turistsjef gjort.

– Byen trenger et alternativ til det nedlagte vandrerhjemmet, med billighotell for unge og barnefamilier. Det kan bli pent her om de ruster opp, mente Beate Helland (Frp).

Hans Otto Lund (H) støttet plan- og bygningsetatens bekymring for å tette igjen dette murbykvartalet.

– Dette blir såpass høyt og massivt at det vil virke ganske forstyrrende for naboene, konstaterte Lund, som dessuten bemerket:

– Det er behov for billig overnatting, men har vi glemt at vi sa ja til billighotell i Tordenskjolds gate, som er under oppbygging?

Hotellgründeren gir ikke opp, tross avslag. Også i Tordenskjolds gate ble det nederlag i første runde.

– Vi må ha en best mulig dialog med plan- og bygningsetaten for å komme fram til andre løsninger for utvidelse, konstaterer hotelleieren, som har høyt belegg og i fjor omsatte for om lag 25 millioner kroner.

25-åringen er opprinnelig fra Søgne, men ingen fersking i hotellbransjen. Allerede som 18-åring kjøpte han Centrum Budget Hotel ved jernbanelinja, som om få år må vike for Euroterminalen. I 2003 renoverte han og storebroren trauste Bondeheimen til Thon Hotel Wergeland, der han fortsatt er på eiersiden.

Siden overtok Herlofsen det nå nedlagte Kristiansand Vandrerhjem, og fra 2007 kjøpte han seg inn i hovedstaden. City Hotel Oslo skal i løpet av kommende året utvides fra 53 til 110 rom, noen lakenlengder unna Karl Johan.

Fylkesmannen får nå oversendt gårsdagens hotellvedtak for endelig avgjørelse.