LISTER: I en pressmelding skriver Statens Naturoppsyn (SNO) at det 21. september ble funnet fire døde lam hos en saueeier på Naglestadheia i Hægebostad. 10. oktober ble det funnet en død voksen sau på Eiesland i Kvinesdal.

— Alt tyder på at den samme bjørnen har drept alle fem. Måten den har spist på dyra er helt sammenfallende, sier rovviltansvarlig Jon Erling Skåtan i SNO i Agder til fvn.no.

Etter å ha undersøkt kadavrene er SNO så godt som sikre på at sauene ikke er tatt av andre typer rovdyr.

— På denne tiden finner vi bjørn hovedsaklig langs svenskegrensa. Denne bjørnen er nok en ung hannbjørn som ikke får delta i reproduksjonen, og derfor blir tvunget av gårde i leting etter mat, sier Skåtan.

— Med bakgrunn i bjørnens biologi er det grunn til å tro at bjørnen vil overvintre i Agder denne høsten, skriver SNO i pressmeldingen.

I juni i år ble et sauekadaver funnet langs veien mellom Bakken i Hægebostad og Moi i Kvinesdal. Det ble antatt at sauen var tatt av bjørn. I samme tidsrom ble det også observert bjørnespor i Setesdal.

Les også: Bjørn drepte sau

Sauene som ble funnet drept i sommer er høyst sannsynlig ofre for den samme bjørnen som nå har tatt sau på Eiesland og Naglestadheia.

— Vi har ikke sikker dokumentasjon på dette, men det er lett å tenke at det er samme bjørnen, sier Skåtan.

Statens naturoppsyn opplyser at de er interessert i å få meldinger om nye observasjoner av spor og sportegn etter store rovdyr i landsdelen.

Skåtan ber bønder som har sauene sine ute til lufting nattestid passe litt ekstra på.

— Det er ikke sauer ute på beite akkurat nå, men bjørnen hopper lett over et gjerde, sier Skåtan.