KRISTIANSAND: — Dette tilhører absolutt den hyggelige delen av jobben min, sa en opplagt ordfører Per Sigurd Sørensen til fvn.no under den uformelle åpningen av det digitale bakkenettet tirsdag formiddag.

— Hva betyr denne åpningen for regionen?

— Dette betyr bedre lyd og bedre bilde, samt et bredere utvalg av tv-kanaler, så dette vil bli positivt for befolkningen. Samtidig er det opp til tv-stasjonene å fylle sendingene med godt innhold, sa Sørensen til fvn.no.

Langt større tilbud

I 2007 brukte 35 prosent av Vest-Agders husstander fortsatt en vanlig antenne for å innhente sine tv-signaler. Tilsvarende tall for Aust-Agder er 30 prosent.

Det betyr at det er 30.000 husstander som fra og med i dag kan oppleve en helt ny tv-hverdag.

De som ser TV med vanlig antenne får nå tilbud om 25 TV-kanaler med bedre lyd og bilde, samt 16 radio-kanaler via TV-apparatet.

Fritt tilgjengelig i det digitale bakkenettet er tv-kanalene NRK1, NRK2, NRK3/NRK Super, TV2 (ut 2009), fvntv/TVA og Frikanalen. Det eneste dette betinger er at man kjøper en digital mottakerboks.

Er man villig til å betale ekstra, er en rekke andre nasjonale og internasjonale kanaler tilgjengelig for dem som tradisjonelt ikke har hatt andre tv-kanaler enn NRK og TV2. Stor glede hos fvntv

Hos Mediehuset Fædrelandsvennens tv-stasjon fvntv er spenningen stor. Nå blir nemlig dekningsgraden større.

— Nå dekker vi langt bedre i vestre og indre deler av Vest-Agder, sier en fornøyd Per Moseid, som er teknologisjef i multimedieavdelingen i mediehuset.

— Dette er morsomt, og en gledens dag for oss, sier Christian Storjord, avdelingsleder for multimedieavdelingen i Mediehuset Fædrelandsvennen.

Storjord peker på at langt flere seere har muligheten til å se sendingene fra fvntv fra og med tirsdag.

— Vi er tilgjengelig steder vi aldri før har vært, sier en strålende glad Storjord.

I tillegg til at dekningsgraden blir større, blir også sendetiden utvidet.

— Vi får sendetid fra 17.30 til midtnatt på kanal 19, og vil i første omgang sende vår nyhetssending i loop, sier Moseid.

Ordføreren håper på mer lokal-tv

Ordfører Per Sigurd Sørensen håper den nye, store sendeflaten til fvntv vil være til fordel for regionen.

— Det bør gi store muligheter i forhold til en enda større og bredere nyhetsdekning i distriktet, sier Sørensen.

Han mener dette vil komme befolkningen til gode.

— Det er helt klart positivt med et bredt, lokalt nyhetstilbud, og nå håper jeg fvntv har ressurser til å utnytte sendetiden best mulig, sier Sørensen til fvn.no.

Sjekk din dekningsgrad her .

Trøbbel

En rapport Forbrukerrådet har utarbeidet, viser at enkelte brukere er misfornøyde med det nye digital-tv-tilbudet.

— Omlag halvparten av dem som har fått tv gjennom det nye digitale bakkenettet har stadige problemer med lyd og bilde, heter det i en pressemelding fra Forbrukerrådet.

Underdirektør Ole Asbjørn Lie hos Forbrukerrådet i Vest-Agder sier de har mottatt få klager på landsbasis.

— Det er derfor denne undersøkelsen kommer relativt overraskende på oss. Vi trodde overgangen gikk veldig fint, men det viser seg altså at det er mange som har problemer, men som ikke henvender seg til oss.

— Er dere fornøyd med NTV, Norges Televisjon i forhold til informasjonen de har gitt forbrukerne?

— Nja, vi trodde vi var fornøyde, men nå ser det altså ut til at relativt mange har problemer likevel, sier Lie til fvn.no.

TV2-antenne

Lie sier en del av problemene folk får, gjelder typen antenne man har på taket.

— For det første er det viktig for meg å få sagt at man må ha en såkalt TV2-antenne. De som kun mottar NRK i dag vil ikke kunne bruke denne antennen, understreker Lie.

Lie opplever i tillegg at mange bekymrer seg for endringen - selv om de allerede har parabol eller kabel-tv.

— Det er altså slik at dette kun angår dem som i dag har tak-antenne, sier Lie.

Video: Bakkenettet åpnet i Vest-Agder

Signalet forsvinner ikke - foreløpig

Forbrukerrådet regner ikke med en økning i strømmen av henvendelser på Agder før det analoget bakkenettet slukkes, og man eventuelt sitter med svart skjerm.

— Erfaringene fra andre deler av landet er slik - folk reagerer ikke før det gamle anlegget blir slått av, sier Lie.

Svart skjerm får man uansett ikke på Agder før 9. juni 2009. — Det er også viktig for meg også å få sagt at folk har tid på seg. Du mister ikke signalet ditt i dag, påpeker Lie.

I flere fylker har det digitale bakkenettet allerede vært i funksjon en stund allerede. Først ut var man i Rogaland, mens man i andre området fortsatt venter. Det digitale nettet skal være åpent over hele landet i løpet av november.

Her er hele fremdriftslista:

Video: Bakkenettet åpnet