KRISTIANSAND: — Fattige jenter skal ha søkt på en seriøs jobbannonse i en ungarsk avis, og blitt lovet god lønn i Norge. Men da de kom til Kristiansand, ble de plassert i leilighetet, og tvunget til å selge sex for å dekke reisen, sier leder for seksjonen for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, Leif Vagle, til fvn.no.

Styrt med jernhånd

Saken ble kjent for politiet da en 33 år gammel kvinne varslet om menneskehandelssaken på Kristiansand politistasjon, skriver VG. Kvinnen ble styrt med jernhånd av bakmenn, og klarte å unnslippe da banden flyttet virksomheten til et hotell.

Ifølge politiet måtte kvinnen være i leiligheten store deler av dagen, men fikk av og til slippe ut i friluft. Banden skal ha flyttet virksomheten fra leiligheter til et hotell fordi de mistenkte at politiet var blitt klar over menneskehandelen.

Prostitusjonen skal ha blitt organisert av en 36 år gammel horemamma som la ut sexannonser på internett.

— 33-åringen så i starten ingen annen mulighet enn å gjøre det bakmennene tvang henne til. Men etter hvert ble prostitusjonsvirksomheten så belastende at hun ikke orket mer, og kontaktet derfor politiet, opplyser politijurist Carl Henning Leknesund til fvn.no.

Ifølge VG skal politiet ha registrert 926 oppringninger til en telefon som bakmennene benyttet. Hovedsaklig skal samtalene ha kommet fra horekunder på Sørlandet.

Klarte å rømme

Etter at kvinnen fortalte sin historie til politiet, ble det igangsatt full etterforskning. Men i løpet av få timer klarte både piloten og horemammaen å fly ut av landet fra Kjevik.

I samarbeidet med Kristiansand lufthavn Kjevik og Tollvesenet har politiet fått på det rene at propellflyet skal ha landet tre ganger på Kjevik i løpet av 2008. Ansatte på flyplassen skjønte ikke at det foregikk menneskehandel, men har i ettertid oppgitt at de såkalte ”ferieturene” virket noe suspekte.

— Ved en anledning skal piloten ha opplyst at det var en familie som kom til Kristiansand for å feriere. Men ansatte på flyplassen skal ha reagert på jentenes bekledning og hvordan de var sminket opp, sier Leknesund.

Politiet vil ikke utelukke at jentene som er fraktet til Kristiansand kan ha vært under 18 år, og dermed mindreårige.

Lokal bakmann

I tillegg til horemammaen og piloten fra Ungarn, har politiet siktet en 52 år gammel mann fra Kristiansand. Politiet mener mannen har tilrettelagt for prostitusjon i sørlandsbyen, og at han dermed rammes av hallikparagrafen.

52-åringen er også mannen som politiet mener har hatt en organisatorisk rolle i prostitusjonsvirksomheten i Gyldenløves gate 62. Her ble to prostituerte og en 49 år gammel kvinne fra Frankrike pågrepet for to uker siden. Kvinnen sitter varetektsfengslet.

Les også: - Kristiansand er et paradis for prostituerte

— Mannen erkjenner ikke straffskyld, men han innrømmer å ha kjent til at jenter er fløyet inn fra Ungarn, opplyser Leknesund.

Både Kriminalpolitiet (KRIPOS) og ungarsk politi er koblet inn i saken. Det er foreløpig ukjent om det private flyet er benyttet til å frakte prostituerte til andre byer i Europa.

— Vi er usikre på om denne kriminelle banden fortsatt driver med prostitusjonsvirksomhet i Norge, eller om de har trukket seg ut av landet. Det er ikke usannsynlig at de også har brukt andre transportmiddel for å bringe prostituerte til landet, sier Leif Vagle.

Les mer om prostitusjonsmarkedet i Fædrelandsvennens papirutgave torsdag.