KRISTIANSAND: Sørlandet sykehus må fortsette sparekampen enda et år. Tre lister beskriver situasjonen: Den første er listen over alt sykehuset har spart i år. Den neste er oversikten av alt som gikk galt likevel.

Den tredje viser hva sykehuset har gitt opp av nødvendige investeringer i år.

– Jeg tror sykehuset klarer dette, men vi må ha store tiltak neste år, sa styreleder Peder Olsen til styret ved Sørlandet sykehus onsdag.

Klarer ikke balanse

I år ”bare skulle” Sørlandet sykehus følge budsjettet, som var lagt opp til minus 37 millioner. For å klare det har sykehuset har spart 104 millioner kroner.

Men andre utgifter har kommet til i stedet, så man ender på minus 117 millioner. Det betyr 80 millioner kroner verre enn antatt. Disse pengene må man spare inn neste år.

Sprengt kassakreditt

Sykehuset har en kassakreditt på 350 millioner kroner. Gjennom året har sykehuset brukt stadig mer av den. Ved utgangen av oktober hadde sykehuset overtrukket kreditten med 70 millioner kroner, og lever nå på forskudd for å betale regninger.

– Ved utgangen av året vil vi trolig ligge på 400 millioner kroner, og behovet neste år vil være rundt 460 millioner kroner i kortvarige lån, opplyste økonomidirektør Per Quarnstrøm på styremøtet ved sykehuset onsdag.

Han sier sykehuset ikke kan leve på forskudd neste år, selv om dette er rimelig finansiering, fordi Helse Sør-Øst ikke krever renter.

– Helsedepartementet har bestemt seg, Helse Sør-Øst får ikke én krone mer til kassakreditt neste år. De eneste kronene som finnes i systemet er å holde tilbake investeringspenger, opplyste styreleder Peder Olsen.

Sørlandet sykehus har rundt 4.500 ansatte og et budsjett på 4 milliarder kroner årlig. 75 prosent går til lønn, og mye av resten er bundet opp i faste kostnader som lønn og utstyr.

Ikke ivestert

Sykehuset går akkurat nå gjennom hundrevis av ønskemål fra avdelingene for investeringer på flere hundre millioner kroner. Etter full gjennomgang skal det som endelig slipper gjennom nåløyet bli bestemt i styremøte i desember.

Men for i år har sykehuset allerede gitt opp planlagte investeringer til 50 millioner kroner. På grunn av enormt etterheng av vedlikehold i tillegg er tapet for i år derfor langt høyere enn ”tapet” på 80 millioner kroner.

Blant annet skulle man begynne på oppgraderingen av operasjonsavdelingene, som til sammen er beregnet til nærmere 200 millioner kroner.

– Vi fikk ikke begynt i år, og per nå er det også usikkert om vi får begynne neste år, sier driftsdirektør Per Torgersen.

– Vi blir pint og pint

– Det er veldig slitsom å høre at vi må fortsette å spare enda et år, sier ansattrepresentant Finn Otto Fjellestad i Sørlandet sykehus helseforetak.

– Vi hører lite om forbedringer, bare om penger, det er frustrerende. Å ikke kunne investere i utstyr som gjør jobben letter for ansatte og pasienter tror jeg gir den største belastningen.

– Vi knoter med gammelt utstyr, og får heller ikke investert i datautstyr som kunne gjort at maskiner hadde virket slik de skal, sier Fjellestad.

Han er svært opptatt av at Sørlandet sykehus har fått rundt 300 millioner kroner mindre enn de skulle hatt, jamfør Hagen-utvalget, som i høst la frem en oversikt som viser at Sørlandet sykehus er skjevfordelt.

– Vi blir pint og pint på innsparinger. Hadde vi fått det vi skulle de siste årene, så hadde vi vært i balanse, mener Fjellestad.