MANDAL: — Et soleklart brudd på likestillingsloven, sier jurist og seniorrådgiver hos likestillingsombudet, Ragnar Lie.

Han sier at de vil vurdere å pålegge salongen i Mandal å endre praksis.

Hudsalongen har i flere år hatt holdningen om at det kun er kvinner som får kroppsmassasje her. Det sier de også på sin hjemmeside: «Kroppsmassasje med aromatiske oljer. Avslappende og behagelig. KUN for kvinner!» . Derimot tillater de at menn for annen type massasje, som rygg og nakke.

— En slik holdning er brudd på likestillingsloven der menn blir diskriminert utelukkende på grunn av sitt kjønn. De må forholde seg profesjonelt til det de driver på med, og avslutte behandlingen av en mann om han skulle vise eller ønske seksuelle handlinger. Man kan ikke skjære alle menn over en kam på denne måten, sier Lie.

Nektes

Salongen eies av Karina Vigeland og Miriam Hestad. De ønsker ikke å uttale seg til avisen, ut over å bekrefte at årsaken til at de nekter menn massasje av hele kroppen er for å forhindre eventuelle seksuelle tilnærmelser.

Lie hos Likestillingsombudet ber mandalssalongen om å endre praksis og la menn la seg massere, om de ønsker det. – Dette bryter med likestillingslovens paragraf tre, der det heter at «direkte eller indirekte forskjellsbehandling av kvinner og menn er ikke tillatt». Med andre ord, ingen kan ekskluderes bare på grunn av hvilket kjønn de har, sier Lie som sier han har undersøkt med flere jurister etter at Fædrelandsvennen framla problemstillingen.

— Jeg har aldri hørt om at menn ikke får massasje. Særlig betenkelig er det når begrunnelsen er frykt for seksuelle handlinger, som setter alle menn i samme bås, sier Lie.

Mer modne

Vibeke Sneisen i Norske Kosmetologer og Hudterapeuters Forbund sier at seksuell trakassering fra menn som masseres er noe hun sjeldent hører om, i alle fall i våre dager.

— Da kroppsmassasje var nytt i Norge, skjedde det derimot at menn misforsto og trodde de kunne få seksuelle handlinger. Slik er det uhyre sjeldent nå, sier hun.

Hun tror dette har sammenheng med at dagens menn er mer modne, de skjønner hvor grensene går i takt med samfunnsutviklingen.

— Dessuten er det nå mer vanlig at menn ønsker massasje med olje. Det er ikke lenger et «kjerringfenomen», sier Sneisen.

Men dette betyr ikke at forbundet lukker øynene.

— Nei, vi ønsker at problemstillingen både skal komme fram i media og dessuten tas opp under utdannelsen som hudterapeutene har, sier hun.