OSLO: De kan timing i Aust-Agder. Vel en time etter at sykehusdirektør Jan Roger Olsen la fram sin slag-innstilling i ettermiddag, troppet fem representanter for Arbeiderpartiet i Aust-Agder sammen med tillitsvalgte for sykehuslegene i Arendal, sykepleierne i Arendal og Fagforbundet i Arendal opp på helseministerens kontor for å få henne til å stoppe prosessen med funksjonsdeling.

Slag-innstillingen går ut på å flytte større deler av dognberedskapen for slagpasienter til Kristiansand, men beholde akuttmottak i Arendal.

De gikk inn på møtet med håp om å få Strøm-Erichsen til å intervenere, men kom ut igjen og fortalte at de var fornøyd med at statsråden lyttet til argumentene.

Strøm-Erichsen var meget klar i sin oppfordring til de ansatte ved sykehuset i Arendal, og det første hun sa til pressen etter møtet, var dette:

— Jeg har lyttet til innspill. Det er viktig at ansatte føler trygghet i endringsprosesser. Men: For meg er det viktigste å fokusere på pasientene. Frustrasjonsnivået er høyt, og for meg er det viktig å si at pasientene må ivaretas. Det er dem vi driver sykehus for.

Hun sa ingenting om at hun er redd for at sykehusansatte i Arendal er i ferd med å bli så oppgitte at de mister fokus på pasienten, hun bare ønsket å understreke at de ansatte ikke må glemme å ha pasienten i fokus, først og fremst.

Fra Arbeiderpartiet møtte fylkesordfører Laila Øygarden, Arendal-ordfører Torill Rolstad Larsen, fylkesleder Inger Løite og fylkessekretær Per Åge Nilsen og stortingsrepresentant Freddie de Ruiter.

For de sykehusansatte møtte Geir Nordaberg (legene), Sandra Baldursson (sykepleierne) og fra Fagforbundet Arendal Merethe K. Hoel.

Alle har ett mål: Stoppe prosessen med ny fordeling av slagbehandling. De vil stoppe alle endringer inntil det foreligger en ny og helhetlig strategiplan for Sørlandet sykehus- — Den skal komme juni neste år. Hva haster så? Nå er det bare prestisjen som råder. Det er sykehusdirektør Olsen i prestisjekamp mot 12000 i fakkeltog på Sam Eydes plass. Han vil ha sitt gjennom. Vi har et enstemmig fylkestingsvedtak om ja til funksjonsdeling mellom sykehusene, men at alt må sees i sammenheng. Ikke denne oppslittingen, sa Laila Øygarden.

Og håpet var altså at helseministeren ville gjøre noe. Det ville hun ikke. Tvert i mot sa hun:

— Jeg har lyttet. Men det er ikke slik det fungerer at jeg går inn i en enkeltsak som dette. Da hadde jeg hatt 15 andre sykehus på døren i morgen som hadde krevd det samme. Men jeg har lyttet, og jeg tar dette videre med meg.

Etter møtet var delegasjonen fra Aust-Agder fornøyd. De sier de ikke kunne vente noe mer enn dette, og at de ikke gjorde det heller.

— Strøm-Erichsen virket veldig interessert i saken. Jeg håper hun tar noen telefoner slik at Helse Sørøst gir Sørlandet sykehus beskjed om å utsette, sier Merethe K. Hoel fra sykepleierforbundet.