LILLESAND: — Saken er veldig overdimensjonert. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Winther- Svendsen, til fvn.no.

Han oppga at han er innlagt på sykehus, men har ingen kommentar til svindel-saken rettet mot seg.

Winther-Svendsen er også tiltalt for å ha innlevert feilaktig selvangivelse i en årrekke, og for å ha forsøkt å manipulere et vitne til å forklare seg uriktig i politiavhør.

65-åringen er også tiltalt for å ha forfalsket reisedokumenter slik at det skulle se ut som om han hadde vært på tjenestereise til Frankrike. Han skal i realiteten ha vært på privat reise til Cuba, ifølge tiltalen.

Den tidligere politimannen er også tiltalt for en rekke brudd på regnskapsloven og bokføringsloven.

Private reiser dekket I tiltalen er det åtte punkter som knytter seg til uriktig fakturering av Lillesandsprosjektet (LP). Blant annet skal Winther-Svendsen ha inngått leie av en Colin Archer-skøyte på vegne av LP uten at det var i selskapets interesse. Han skal også ha belastet institusjonen kostnader knyttet til lønn til skipper og driftskostnader.

Bare utgiftene knyttet til leieforholdet av båten er anslått til 5,3 millioner kroner.

Han skal også ha belastet LP reiseregninger for tilsammen 250.000 kroner. Reisene har gått til eksotiske steder som Barcelona, Firenze, Roma, Sicilia, Algarve, Havana og Karibia.

Leie og lønn I fra 2003 til 2006 skal han også ha belastet LP over 800.000 kroner for leie av et hus i Søgne uten at det var i selskapets interesse.

65-åringen skal ha utbetalt lønnsutgifter fra LP til en såkalt «etnisk konsulent» samt to andre personer uten grunn. Lønnskostnadene beløper seg til 1.050.000 kroner.

Han skal også ha tatt opp ulovlige lån i selskapet, noe som har påført LP renteutgifter på nesten 600.000 kroner. I tillegg skal han ha fakturert LP for håndverkstjenester uten at det var i selskapets interesse.

Manipulerte vitne I tiltalen går det også fram at Winther-Svendsen skal ha forsøkt å overtale et vitne til å gi uriktig forklaring til politiet. 65-åringen skal ha bedt vitnet om å si at en person hadde jobbet for LP langt mer enn det som var tilfelle. Vitnet lot seg imidlertid ikke overtale.

Bruddene på ligningsloven går i hovedsak ut på at institusjonslederen skal ha oppnådd uriktige skattefordeler fordi han har oppgitt feil opplysninger til ligningsmyndighetene. Totalt skal Winther-Svendsen ha oppnådd skattefordel på over to millioner kroner.