OSLO: Sponheim hadde uansett tenkt å gå av i løpet av neste stortingsperiode, men ettersom resultatet blir så skuffende som alt tydet på valgnatten, går Sponheim av allerede til våren.

Det gjør han uansett om han kommer inn på Stortinget eller ikke.

– Med disse resultatene har jeg ikke noe i politikken å gjøre, sier han.

– Et så dårlig resultat gjør at det blir viktig for Venstre å kaste seg rundt og bygge partiet mot neste stortingsvalg med nye krefter, sier Sponheim til NRK.

Prognoser og valgdagsmålinger sier at Venstre gjør et svært dårlig valg. Partiet ligger an til å havne under sperregrensen og bare få med seg to mandater. Sponheim selv ligger an til å falle ut.

Han var svært preget av resultatet da han inntok talerstolen. Med klump i halsen og tårer i øyekroken holdt han talen sin.

– Kjære Venstre-velgere, det ble ikke den kvelden vi hadde håpet på. Vi hadde håpet at vi kunne glede oss over bedre tall enn vi har sett denne kvelden. Jeg har ingen spesielt god forklaring å komme med, sa Sponheim.

At han selv ser ut til å falle ut, ville han ikke snakke mye om.

– Det gir jeg blaffen i. Bare vi har et fundament å bygge videre på, så er ikke min posisjon noe viktig. Vi har fortsatt optimisme om at vi kan klare den berømte sperregrensen og få et fundament å bygge videre på, sa Sponheim.