VENNESLA: — Hvis en skal gjøre det attraktivt for unge å bo utenom de store byene, så er mobil- og bredbåndsdekning helt avgjørende. Det er verken underholdning, eller luksus, men viktige arbeidsredskap, sier statssekretær i Samferdselsdepartmentet Erik Lahnstein, til fvn.no.

Han besøkte i dag Vennesla Videregående skole for å høre mer om de utfordringene, som elever med dårlig mobil eller bredbåndsdekning møter i sin hverdag som skoleelever med digitale hjemmelekser.

Flere elever som bor i nærheten av Birkeland og deler av Øvrebø og Hægeland, sliter med både mobildekning og bredbåndsdekning. Elevene får dermed store problemer med å levere hjemmeoppgaver over nett på grunn av ustabile nettverk. Rektoren mener de blir tapere på alle måter.

— Det er gjerne slik at de som har elendig mobildekning også har elendig bussdekning, så dersom de vil sitte igjen på skolen for å arbeide er de avhengig av å ha moped, eller bli hentet.

Skoleelev Jens Olav Høyåsen (17) er en av dem.

— Jeg bor på Steinsland, bare en time unna, og der går nettet dødelig tregt, forteller Høyåsen, som går ved elektrolinjen.

For ham er heller ikke mobildekningen optimal og samtaler kan ende opp i skurring og hakking, hvor en bare får med seg halvparten av det som blir sagt. Med andre ord, ingenting.

Bekymret

  • Som skole er vi bekymret. Det er en stor bruk av digitale medier i skolehverdagen, og det skaper et skille mellom elevene, sier avdelingsleder ved skolen, Ragna Tørrdal til statssekretæren.

— Det er blitt bedre i Agder, men det er ingen grunn til å hvile på laurbærene med tanke på de som fortsatt ikke har dekning, medgir Lahnstein.

Han mener den manglende dekningen er med på å skape et solid handikapp for dem ikke har den nødvendige tilgang.

— Bredbånd og mobildekning er helt avgjørende, sier Lahnstein, som nå lover statlige beviligninger i millionklassen.

DÅRLIG DEKNING: Rektor Thorkild Haus ved Vennesla videregående skole viser statssekretær Erik Lahnstein hvor dekningen er som verst. Foto: Irene Svozilik

— Her er det en kjempejobb å gjøre for kommune, fylke og stat, og staten skal bidra med penger for å få dette på plass, lover han. - Hvor mye og når skal dette på plass?

— Vi snakker om et millionbeløp som må gå over flere år.

For de ansatte ved Vennesla Videregående skole, kan ikke dekningen komme fort nok.

— Det burde vært på plass for lenge siden, sier IT-ansvarlig Tom Høyåsen (44).