Valgomaten gir deg en pekepinn på hvilket parti du sympatiserer med, etter at du har svart på sentrale spørsmål om viktige temaer i valgkampen.

Prøv valgomaten her!

I Aust-og Vest-Agder er Fremskrittspartiet det klart største partiet i denne valgtesten. 26 prosent av alle egder som har tatt testen, har landet på Siv Jensens parti. Mens Arbeiderpartiet kommer som en klar nummer to med 20 prosent, og Høyre som nummer tre med 18 prosent av brukerne.

Blå landsdel

Dermed skiller Sørlandet seg fra landet for øvrig. På landsbasis troner Arbeiderpartiet med 22 prosent, så Høyre med 20 prosent. Først på tredjeplassen finner vi Fremskrittspartiet blant de nær 244.000 som har prøvd valgomaten.

Kristelig Folkeparti gjør det klart bedre på Agder enn i landet for øvrig. For med 13 prosent i Aust-og Vest-Agder er Høybråtens parti det fjerde største, mens partiet havner nest sist på landsbasis, kun fire prosentpoeng over Rødt.

Her blir Fædrelandsvennens valgomat kåret til årets beste valgtest

— Ingen overraskelse

  • Det er ingen overraskelse at Sørlandet skiller seg ut, det vet vi fra valgresultatene tidligere, sier forskningsleder ved institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo, Bernt Aardal.

— Men når man går inn på ulike deler av befolkningen i disse valgtestene, da er man på tynn is. Hvem som har gått inn og stemt har stor betydning. Jeg tror ikke mediene skal bruke disse valgomatene analytisk, mener Aardal.

STATISTIKK: Så mange sørlendinger har prøvd Valgomaten.

KrF for de unge

Her er likevel en liten oversikt for moro skyld. Hvis man går inn i tallene for agderfylkene, kan man se klare forskjeller mellom de yngste og eldste brukerne av valgomaten. Blant våre brukere over 55 år har Fremskrittspartiet et soleklart flertall, med 31 prosent. Kristelig Folkeparti er størst blant dem under 25. Og mens de som tjener mer enn 500.000 kroner i året klart foretrekker Høyre, dernest Fremskrittspartiet, velger de med en årslønn under 200.000 kroner Kristelig Folkeparti, med et knapt flertall over FrP.

Jenter for Jens

Kvinner og menn velger også ulikt i valgomaten. Blant kvinnene som har gjennomført testen i Aust— og Vest-Agder, har 23 prosent landet på Arbeiderpartiet. 20 prosent på Fremskrittspartiet og 16 prosent på Kristelig Folkeparti.

Mennene foretrekker Fremskrittspartiet med 29 prosent. Dernest Høyre med 21 prosent og Arbeiderpartiet med 18 prosent.

— Jeg har prøvd Aftenposten sin og synes den var en av de bedre. Men det som kan være problemet med selv de beste av dem, er at det er et begrenset utvalg av spørsmål. Mange av dem er veldig konkrete, og det kan være de treffer forskjellig i ulike deler av befolkningen, sier Aardal.

Usikre tall

Vi gjør oppmerksom på at disse tallene endrer seg kontinuerlig, etter som stadig flere gjennomfører valgomaten. Noen kan også ha prøvd den flere ganger med ulikt resultat. Det er også umulig å vite om velgerne på valgdagen faktisk vil stemme som resultatet i valgomaten tilsier.

Slik ser agderbenken ut nå, etter Fædrelandsvennens siste meningsmåling.