KRISTIANSAND: Ordfører Per Sigurd Sørensen (H) og varaordfører Mette Gundersen (Ap) får en økning i godtgjørelse på 57.100 kroner, eller 8,03 prosent.

Det er den største økning gjennom tidene, mål i kroner.

De andre politikernes godtgjørelse regnes prosentvis ut fra dette — og dermed gjør alle politikerne i Sørlandets hovedstad i år det lønnsmessig bedre enn de fleste lønnsmottakere her i landet.

God samvittighet

Sørensen vil fra 1. juli tjene 767.825 kroner, pluss 10.000 kroner i overtidstillegg. Gundersen vil tjene 727.825 kroner, pluss overtidstillegget.

— Dette har jeg ikke et sekund dårlig samvittighet for, sier Sørensen til Fædrelandsvennen.

— Denne lønnsøkningen er et uttrykk for vanlig sørlandsk nøkternhet, legger han til.

Han viser til at bystyret har knesatt et prinsipp om at ordførerlønnen i Kristiansand til enhver tid skal ligge på snittet av ordførerlønnen i de ti største kommunene i Norge, unntatt Oslo.

Varaordfører Mette Gundersen synes ikke politikerne viser grådighet.

— Det var faktisk forslag om 4,5 prosent overtidstillegg for ordfører og varaordfører, som de kommunale direktørene har. Men det stemte vi ned i kommunalutvalget, sier hun.

— Men dere kunne jo sammenlignet med for eksempel lønnsutviklingen til deres egne kommunalt ansatte i stedet for andre store kommuner?

— Ja da, det kunne vi. Eller vi kunne sammenlignet med statsrådslønn eller stortingslønn som en del andre kommuner gjør. Nå har bystyret valgt en snittlønn av de største kommunene - og det synes jeg er en grei ordning, sier Gundersen.

Kraftig hopp

Ordførerlønnen og varaordførerlønnen i Kristiansand har økt med 143.900 kroner de siste tre årene. I 2006 fikk ordfører og varaordfører 50.000 ekstra, i fjor 36.800 kroner.

Frps Tor S. Utsogn vil endre lønnssystemet for politikere

— I forhold til næringslivet er lønna lav for ordfører. Men samtidig lukter lønnsøkningen ikke helt godt. Jeg vil i bystyret i juni foreslå at vi endrer opplegg. Vi politikere bør ha lønnsøkning som andre folk. Lønnen bør justeres ut fra snitt i lønnsoppgjørene, sier han.

Frp har forsøkt noe lignende i årevis, uten at de store partiene Høyre, KrF og Ap har villet bifalle.

DEBATT: Hva mener du om lønnsøkningen? Si din mening under.