BIRKENES: — Vi har mistet alt, bortsett fra livet, sier Sigmund Aune da fvn.no besøkte han på brannstedet.

— Det har vært drevet institusjon her i 70 år og det er et livsverk som har gått tapt, sier Aune, som ble vekket av sønnen.

Han er sikker på at raskt tilgjengelig røykdykkerutstyr var avgjørende for at ikke flere ble skadet i natt.

— Uten røykdykkerutstyr ville det vært fatalt, sier Aune.

Brant ved senga

  • Jeg våknet opp ti over fire da røykvarsleren gikk. Da jeg gikk inn på rommet til den ene beboeren (mannen som er innlagt på sykehus, red. anm.) så jeg at det brant kraftig ved senga, sier Håkon Aune, som sønn av mannen som driver pleiehjemmet.

I løpet av noen få minutter ble alle beboerne evakuert fra branninfernoet.

— Jeg fikk dratt han ut av bygget og så at han var hardt brannskadet. Sammen med mor, far og en til fikk vi ut resten av beboerne. Alle kom seg greit ut av bygningen, sier Aune.

Før Evje-ambulansen var på plass hjalp de mannen med våte omslag.

Mistet alt

Han og familien mistet livsverket i den kraftige brannen. Beboerne som holdt til ved den privat-drevne institusjonen mistet eiendelene sine. Bygget var ifølge Agderposten ikke forsikret og dermed blir det materielle tapet stort.

Brannvesenet fikk melding om brannen klokken 4.19. Åtte brannbiler og store brannmannskaper rykket ut og var sammen med ambulanse raskt på stedet. I løpet av tjue minutter var brannvesenet på plass på brannstedet.

Kritisk for mann

  • En mann er kritisk skadet og er fløyet med luftambulanse, opplyste operasjonsleder Øyvind Andersen ved Agder politidistrikt, til fvn.no.

Mannen ble fløyet med luftambulansen Arendal til Sørlandet sykehus Kristiansand (SSK) og landet ved sykehuset like før klokken 6. Da stod allerede et såkalt traume-team klart til å ta imot mannen.

Sykehuset bekreftet ved 7.15-tiden at en 60-åring har kommet til sykehuset med alvorlige brannskader. Mannen skal være kritisk skadet og tilstanden er ustabil.

Ni reddet ut

Det var seks beboere og tre ansatte, altså totalt ni personer i bygget da brannen oppstod.

— Alle kom seg ut før redningsressursene var framme. Noen av beboerne kom seg ut på egenhånd, mens noen ble båret eller dratt ut, sier Andersen.

Politiet mener at bygningen, som er en eldre trebygning, vil brenne helt ned til grunnen.

Bygningen er tapt

Klokken 5.50 gav brannvesenet på brannstedet beskjed til 110-sentralen om at de anså bygningen som tapt. Røykdykkerne som hadde vært inne i bygningen ble da tatt ut.

— De sikrer nå omliggende bygninger. Det var bygninger like i nærheten av brannstedet som de ville skåne, opplyser alarmsentraloperatør Kjell Christian Knarvik ved 110-sentralen i Arendal.

Politiet bistår utover morgenen på brannstedet, før etterforskere overtar taktisk og teknisk etterforskning på brannstedet. Trolig vil krimteknikere ikke kunne gå inn i bygningen før tidligst onsdag ettermiddag.

— Bygningen er i ferd å brenne ned gjennom en kontrollert nedbrenning. Det er ikke fare for andre bygninger, opplyste innsatsleder Freddy Larsen fra Grimstad-politiet til fvn.no like etter klokken 7. Brannen slukket

Pleiehjemmet som står i brann ligger på grensen mellom Evje kommune og Birkenes kommune. På grunn av lang utrykningstid fra brannstasjonen i Birkenes, har de to brannvesenene slukningsavtale. Det var derfor brannfolk fra Evje som i natt slukket brannen.

Brannmannskaper fra Evje og Iveland deltok i slukningsarbeidet. På grunn av problemer med vannforsyningen så deltok også en tankbil fra Bygland i arbeidet. Ambulanser fra Evje var raskt på stedet etter at brannen brøt ut. Brannårsaken er så langt ukjent.

Kun 1/4 av bygningen skal stå igjen etter den kraftige brannen. Resten av bygningen har rast sammen.

— 8.45 fikk vi melding om at de klassifiserte brannen som slukket og mannskaper ble begynt å sendt i retur. Nå går man over til etterslukking og det er kun Evje og Hornnes som er igjen, opplyser 110-sentralen til fvn.no.

- En tragisk brann

Birkenes kommune åpnet onsdag morgen sentralbordet ekstra tidlig for å kunne håndtere publikum.

— Dette er en tragisk brann. Vi har forsikret oss om at de fem pasientene som er overført til Evjeheimen har det bra, og tilbyr hjelp til Evjeheimen hvis de trenger det, forteller rådmann Alf Martin Woie i Birkenes kommune, til fvn.no.

Brannsjefen reiste som kommunens representant til brannstedet i natt og informerer kommunens kriseteam utover dagen. Ingen av de seks pasientene på pleiehjemmet var fra Birkenes, men fra andre sørlandskommuner.

— Det branntekniske rundt brannen tar Evje og Hornnes brannvesen seg av, sier Woie.