ARENDAL: Riibe og Sandberg er tiltalt for grov økonomisk utroskap, samt brudd på bokføringsloven og aksjeloven.

Ifølge tiltalen skal de to ha tappet Hovefestivalen AS for rundt fem millioner kroner, ved å overfakturere for tjenester levert av sitt eget selskap, Concept Communication AS (CC).

Fra februar 2007 til oktober 2008 fikk CC utbetalt nesten åtte millioner kroner av Hovefestivalen AS. Politiet mener de reelle kostnadene var på rundt tre millioner.

Begge de tiltalte nektet straffskyld for samtlige tiltalepunkter da retten ble satt mandag.

De to ankom tingretten like før klokken ni i dag, sammen med sine advokater. Med seg hadde Sandberg og Riibe en rekke dokumenter, som de mener viser at det finnes dekning for kostnadene det er betalt for. Sandberg har blant annet tatt utskrift av 20.000 eposter som skal dokumentere arbeidsmengden CC har lagt ned for Hovefetivalen.

Verken Sandberg eller Riibe ønsket å la seg avbilde i retten.

20 vitner skal forklare seg

Morten Sandberg er daglig leder i CC og Nina Riibe var inntil nylig økonomiansvarlig i samme selskap. Begge var svært sentrale under oppstarten av Hovefestivalen i 2007. Sandberg som daglig leder og styreleder, Riibe som økonomiansvarlig i Hovefestivalen AS, selskapet som drev festivalen.

Hovefestivalen AS ble slått konkurs 23. desember 2008. Selskapet hadde da 17 millioner kroner i gjeld, etter å ha gått med et samlet underskudd på 13 millioner kroner i løpet av 2007 og 2008. Festivalen på Tromøya drives i dag av et annet selskap.

De to tiltalte vil forklare seg for retten i dag eller i morgen. I løpet av de seks dagene det er satt av til saken skal om lag 20 vitner forklare seg. Blant dem er ansatte i Concept Communication, revisor Jørn Løken og næringsrådgiver Trond Gunnar Hansen i Arendal kommune.

Strafferammen for grov økonomisk utroskap er fengsel i inntil seks år.

Rystet over tiltalen

Da tiltalen mot Sandberg og Riibe ble kjent i april i år, fortalte Sandberg at han var rystet over påstandene.

— Jeg vil bare si at de tar fullstendig feil i sin beskrivelse når de i sin oversikt beskriver arbeidstid brukt på Hovefestivalen av personer som har bedrevet booking, sponsorsalg, annonsesalg, markedsføring, økonomi før under og etter festivalen, regnskap og administrative oppgaver, sa Sandberg til fvn.no.

Tidligere har Sandberg opplyst at CC har investert store summer i festivalen, og at det totale regnestykket gikk i minus for markedsføringsselskapet.

Etter det Fædrelandsvennen forstår har rundt ti ansatte i CC jobbet med sponsorsalg og markedsføring for Hove før, under og etter festivalen i 2007 og 2008. Det er betalingen for denne jobben politiet mener Sandberg og Riibe har overfakturert for.

Disse utgiftene skal heller ikke være spesifisert i Hovefestivalens regnskap, som er et brudd på bokføringsloven.

Skal ha brutt aksjeloven

Politiet ble koblet inn våren 2009, da de ble varslet av mulige straffbare forhold av konkursboets bestyrer Pål Christensen. Christensen pekte på fire forhold som kunne være straffbare, men fastslo samtidig at det ikke var tatt penger ut av selskapet. Politiet kom til en annen konklusjon.

— Borevisor har sett på regnskapene til Hovefestivalen. Politiet har etterforsket bredere, blant annet har vi også hatt tilgang til regnskapene i de tiltaltes personlige selskaper. Disse har blitt sammenholdt med Hovefestivalens regnskap, sier politiadvokat Geir Magne Søfteland.

Sandberg og Riibe er også tiltalt for brudd på aksjeloven, ettersom det ikke er oppgitt i festivalens stiftelsesdokument at selskapet hadde pådratt seg 2,3 millioner kroner i gjeld til CC før selskapet ble etablert i 2007.