BYKLE: — Instruktøren har forklart at han pleier å være mer på vakt overfor andre elever med samme timeantall. Han tror han ville ha grepet inn tidligere i situasjonen som skjedde på Ørnefjell dersom han hadde fløyet med en annen, mindre erfaren elev, skriver kommisjonen i sin rapport etter ulykken.

Det var 24. april i år at det gikk galt for besetningen på opplæringstur ved Ørnefjell i Bykle kommune. En 29 år gammel instruktør hadde med en 33 år gammel elev som skulle lære å lande i terreng. Eleven hadde aldri vært med på denne typen landinger før. Han hadde imidlertid gjennom flere år som redningsmann i et annet norsk helikopterselskap tilegnet seg en del erfaring i operasjon av helikoptre.

Menneskelige feil Gjennom hele rapporten påpeker Havarikommisjonen flere menneskelige feilvurderinger som førte til ulykken. Ingen personer ble skadet, men helikopteret fikk store materielle skader.

Ulykkesstedet ligger omkring to kilometer fra flybasen hvor besetningen startet turen. Før de tok av ble vindretningen registrert. Ettersom det valgte landingspunktet ikke ligger langt unna flybasen, antok de to at vindretningen var den samme på landingspunktet. Dette skulle vise seg å være helt feil.

I rapporten går det også fram at det oppsto en misforståelse mellom eleven og læreren om landingspunktet. Dette ble oppdaget sent og påvirket innflygningen mot landingspunktet.

Mistet motorkraft Helikopteret nærmet seg dermed landingspunktet med en svært høy innflygningsvinkel og eleven senket flygehastigheten. Samtidig hadde eleven vridd rotorbladene i en posisjon som gjorde at helikoptermotoren jobbet hardt, og klarte ikke å få oppdrift.

Da læreren oppdaget at det holdt på å gå galt, tok han over spakene. Han klarte imidlertid ikke å gjenvinne kontrollen, og dermed forflytte helikopteret seg i lav høyde. Til slutt sank meien ned i snøen slik at rotobladene traff bakken.

De to krabbet uskadet ut av det ødelagte helikopteret, og fikk varslet skolesjefen om ulykken. Samtidig registrerte de at vindretningen var helt motsatt av det de trodde da landingen ble gjennomført.

Dårlig planlagt I rapporten konkluderer Havarikommisjon med at planleggingen av opplæringsturen var for dårlig, og at en bedre gjennomgang kunne ha hindret misforståelser underveis.

Det framgår også at det ikke er registrert noen tekniske feil med helikopteret som ble brukt. Imidlertid skriver kommisjonen at det er en overhyppighet av ulykker med helikoptertypen som ble benyttet på Ørnefjell.