FROLAND: For selv om det er snakk om et spleiselag, er det klart at det er staten som tar brorparten av regningen for brannslukkingen en regning som kan komme opp i svimlende 80 til 100 millioner kroner. — Jeg er veldig fornøyd med signalene vi fikk i dag, og jeg er ikke redd for fremtiden til de berørte kommunene, sier ordfører Sigmund Pedersen.

— Det kommunale tjenestetilbudet skal opprettholdes, og staten skal inn med ekstraordinære midler, sa Kleppa etter helikopterturen over brannområdet. Hun understreket at hennes ansvar er en del av oppfølgingen, og sentralt her er å finne ut hva brannen har kostet og hvordan omkostningene skal fordeles.

Spleiselag

Ordføreren i Froland frykter ikke at brannen skal ramme innbyggerne i Froland ytterligere ved at den kommunale økonomien blir rasret. Men selv om staten tar mesteparten av regningen må allikevel Froland ut med noe penger.

— Det blir et spleiselag mellom stat, fylkeskommunen og Froland der staten tar brorparten av regningen, og beløpet vi i Froland må ut med blir ikke så veldig høyt, sier han.

Ordføreren ville i går ikke gå ut med eksakte tall for hva brannen kan komme til å koste kommunen hans. Men dialogen mede kommunalministeren har åpenbart vært god, så god at han vet at Froland-økonomien ikke skal bli ødelagt av bannkostnadene.

- Arendal kan sove trygt

Under skogbrannen har det vært enorme mengder med brannmannskaper i aksjon, noe som selvfølgelig har kostet svært mye. Østre Agder Brannvesen sitter igjen med en stor regning etter brannen, og denne skulle i utgangspunktet blitt delt mellom de syv kommunene Arendal, Froland, Tvedestrand, Risør, Vegårshei, Åmli og Gjerstad.

— Halvparten av disse kostnadene ville egentlig falt på Arendal kommune, men vi kan ikke dytte et beløp på flere millioner over på Arendal som ikke har hatt noe med brannen å gjøre, annet enn å stille mannskap til slukkingen, sier Pedersen. Han legger til at etter de signalene han fikk fra Kleppe så kan både frolendinger og arendalitter sove tålig godt vel vitende om at staten tar det økonomiske hovedansvaret.

Fond for Mykland

Selv om skogbrannen nå nærmer seg slutten vil Froland kommune i tiden fremover stå foran noen enorme utfordringer.

— Vi må jo nå etter hvert prøve å gjenreise skogen som har brent ned, men også her har jeg fått gode signaler på at dette er noe som angår staten. Planen er å opprette et fond for Mykland hvor også Fylkeskommunen vil være med som bidragsyter, forteller ordføreren.

-Full kontroll

Det brenner fremdeles flere steder, og etterslukningen pågår for fullt.

— Det er cirka 100 mann i sving her på dagtid. Om natten er det ikke fullt så mange, men vi har noen som patruljerer også da. I tillegg har vi flere helikoptre tilgjengelige. Vi har full kontroll nå, opplyser han.

Man har i dag fotografert området på nytt med et varmesøkende kamera, og resultatet var oppløftende.

— Det er mye mindre varme i området nå enn det var sist vi fotograferte, konstaterer Pedersen.