KRISTIANSAND: 28-åringen, som kommer fra Kristiansand, ble i oktober i fjor dømt til ett år og fem måneders fengsel for simpelt ran. Fem måneder av straffen ble gjort betinget. 15. januar i år hadde han velferdspermisjon for å delta i en begravelse, men kom ikke tilbake til fengselet ved permisjonstidens utløp og ble etterlyst av politiet dagen etter.

Ville ikke tilbake i fengsel

Mandag 23. februar dro en politipatrulje bestående av to polititjenestemenn til en adresse i Kristiansand for å pågripe ham.

28-åringen befant seg inne i huset, og tjenestemennene forklarte ham hvorfor de var kommet. De bad ham om å åpne ytterdøren, noe han ikke gjorde, men han åpnet et vindu. Han ga klart uttrykk for at han ikke ville tilbake i fengselet. Ifølge den ene politibetjentens forklaring varierte mannens tilstand fra stor fortvilelse til sterk opphisselse.

Mannen tok tak i kniver og sa han ville skade seg selv dersom han ble pågrepet. Tjenestemennene forsøkte å roe ham ned, og fikk ham etter hvert også til å legge fra seg knivene.

Kjøkkenkniver

Den ene politibetjenten forsøkte så å ta seg inn til tiltalte via det åpne vinduet, men da løp 28-åringen mot ham med en kniv i hver hånd hevet over hodet klar til hugg. Knivene var av typen kjøkkenkniver med blad på mellom 20 og 30 centimeter. Da mannen var rundt en meter unna trakk politibetjenten seg bort fra vinduet.

Tjenestemannen har forklart at han opplevde situasjonen som truende, og sa i retten at han trakk seg unna fordi han var redd for at 28-åringen ellers ville komme til å stikke ham. Videre fortalte han i retten at han opplevde mannen som psykisk ustabil.

28-åringen rømte så fra stedet, men ble pågrepet ikke så lenge etter. I Kristiansand tingrett stod han tiltalt for å ved trusler ha søkt å få en offentlig tjenestemann til urettmessig å foreta eller unnlate en tjenestehandling.

Mannen erkjente seg i retten skyldig i henhold til tiltalebeslutningen. På bakgrunn av dette ble mannen dømt til seks måneders fengsel, hvor av 90 dager ble gjort betinget med en prøvetid på to år.