KRISTIANSAND: — Vi har hatt det veldig travelt i dag. Vi merker godt at det er glatt på veiene, sier sykepleier ved Kristiansand legevakt, Ann Elin Tronstad.

Med nysnø og is som underlag, er det ingen tvil om at folk har hatt vanskelig for å holde seg på bena. Fra klokken ni i dag morges og frem til klokken 21.30, hadde 28 personer oppsøkt Kristiansand legevakt med skader forårsaket av fall på isen.

— 28 skader er ganske mye, understreker Tronstad.

Flere operasjoner

Over halvparten av dem som oppsøkte legevakten fikk konstatert brudd i armer eller ankler. Om lag ti av skadene har vært kutt-, og hodeskader.

Vil du karakterisere skadene som alvorlige?

— Skadene har ikke vært alvorlige, men det er jo klart at bruddskader kan være alvorlige de, fortsetter Tronstad.

Noen av dem som oppsøkte legevakten i løpet av dagen ble innlagt på sykehuset for operasjon, mens andre kunne vende nesen hjemover på krykker.

«Folk i farta»

Skadene som har blitt rapportert til legevakten har for det meste dreiet seg om folk som er på vei inn og ut av biler. Trykket var størst på legevakten mellom klokken 15.00 og 18.00. — Det har typisk vært «folk i farta» som har latt seg lure av snødekket over isen. De fleste har sagt at «de skulle bare», forklarer sykepleieren.

Fikk for stor fart i akebakken

Hanne Ribe (7) sitter og venter utenfor røntgenavdelingen på sykehuset. Snart får hun vite om akeuhellet hun hadde på glattisen i skolegården ender med gips på armen.

— Jeg akte ned en bakke i skolegården, da plutselig en i klassen brakte i meg. Det var skikkelig glatt, og han fikk alt for god fart, sier Hanne som forklarer at akebakken var svært glatt etter at flere hadde moret seg i den før henne.

Når kvelden kom var smertene fortsatt store. Derfor valgte mamma, Else Britt Ribe, å oppsøke legevakten. Der fikk de komme foran køen, og ble direkte videresendt til røntgen. Nå håper Hanne at dagens uhell ikke ender med hennes tredje bruddskade. Til mandag har hun nemlig planer om å tilbringe dagen i Metro lekeland sammen med vennene sine.

— Hun har gruet seg masse til å komme til sykehuset. Hun har brekt armen to ganger før, og selv om det er lenge siden forrige brudd, husker hun nok godt hvor vondt det gjorde, forteller mamma Else Britt.

På røntgenavdelingen ved Sørlandet sykehus var det i kveld så travelt at ingen ansatte hadde kapasitet til å snakke med fvn.no.