LYNGDAL: I går ble det klart at en 55 år gammel mann fra Lyngdal blir straffet med 30 dagers betinget fengsel for å ha utøvet vold mot en 12 år gammel gutt på misjonsleir. Mannen ble også dømt til å betale 8000 kroner i bot og 10.000 kroner i oppreisning til gutten.

Les også: Leirleder slipper å sone

Ifølge Farsunds Avis er guttens foreldre rystet over dommen.

— Denne straffen er altfor mild. Boten domfelte har fått er tilsvarende den jeg fikk da jeg ble målt til å ha kjørt for fort gjennom en fotoboks med bilen min. Dette er helt vilt, sier guttens far til Farsunds Avis.

55-åringen innrømmet å ha slått gutten umiddelbart etter hendelsen skjedde, og beklaget handlingene sine. I tingretten avga han en uforbeholden tilståelse. Av dommen går det frem at aktor ville ha lagt ned påstand om 21 dagers ubetinget fengsel hvis 55-åringen ikke hadde lagt kortene på bordet helt fra første stund.

Uenige om voldsbruken

I tingretten kunne ikke 55-åringen gi noe godt svar på hvorfor han mistet besinnelsen og slo gutten.

— Jeg presset venstrehånden hans bak på ryggen og tok tak i håret for å få han til å gå tilbake til soverommet. Da det gikk sakte klasket jeg til ham med flat hånd på baken. Tilbake på rommet sa han noe som provoserte meg, og jeg slo ham en gang med flat hånd i ansiktet. Hva han sa kan jeg i dag ikke huske, forklarte tiltalte i retten.

Les også: 12-åring jult opp på misjonsleir

Episoden førte til at 12-åringen og hans kamerat ringte hjem for å bli hentet. Neste dag valgte også 12-åringens kjæreste å forlate barneleiren. 55-åringen har i ettertid betalt de tre tilbake det leiroppholdet hadde kostet.

  • Senere på natten kom guttens far til misjonssenteret. Han var svært sint, noe han hadde god grunn til, forklarte den tiltalte 55-åringen i retten.

Ifølge guttens foresatte skal tiltalte også ha slått fornærmede i ryggen med knyttneven. Det nekter 55-åringen bestemt for var tilfelle, og mener foreldrene overdriver voldsbruken.

- En stor belastning

55-åringen har drevet barne- og ungdomsarbeid i 30 år, i både i kristen sammenheng og innenfor idrett. Etter episoden i november i fjor sa han fra seg alle verv og oppgaver. Han sier all medieomtalen har vært en stor belastning både for ham og den nærmeste familien.

  • Jeg har gått til psykolog for å prøve å få svar på hva det var som gikk av meg. Det fremstår som fullstendig ubegripelig. Mitt høyeste ønske nå er at gutten og hans foreldre vil være villige til å treffe meg slik at vi kan få snakket ut, sa 55-åringen onsdag.

12-åringens far presiserer overfor Farsunds Avis at han skjønner at 55-åringen har det vondt etter episoden, og at han ikke er ute etter å påføre mannen noen tilleggsbelastning. Han mener likevel det er på sin plass å reagere når en tilståelse gir en såpass stor strafferabatt.

— Jeg føler at fokus er blitt flyttet bort fra den alvorlige handlingen etter leirlederens innrømmelser. Handlingen er den samme selv om han har tilstått. Han har slått en forsvarsløs gutt - det er det ingen tvil om, sier faren.

Skuffet over NMS

12-åringens far er også skuffet over de øvrige lederne på leiren og arrangøren Det Norske Misjonsselskap (NMS). NMS hadde ifølge Farsunds Avis lovet å kontakte familien i ettertid.

— Vi har ikke hørt noen ting fra dem i ettertid. Det er veldig svakt, sier guttens far.

Regiondirektør Øyvind Oterholt i NMS Agder sier til VG at de hadde kontakt med foreldrene etter overfallet, og ba dem si fra hvis de hadde noen ønsker.

— Men vi har ikke hørt noe før nå, via VG, sier Oterholt til avisen.

Oterholt beklaget sterkt hendelsen på vegne av NMS da fvn.no tok kontakt med ham i september, og uttalte at de så på handlingen som fullstendig uakseptabel.

Faren til 12-åringen retter også knallhard kritikk mot de øvrige lederne på leiren. Han mener de taklet situasjonen svært dårlig i etterkant, og tok dårlig vare på de involverte.