Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: – Vi måtte nesten svømme over, forteller en forbløffet gjest Johan Mathisen til fvn.no.

Først vurderte han å ta sine venner på ryggen, men da vannet trakk seg tilbake et øyeblikk, kom de seg tørrskodd over, de to venneparene som nøt en bedre middag etter besøk i teateret.

SE VIDEO: Springflo i sør

Da vannmassene fløt inn og omringet den velkjente restauranten ved 21.00-tiden, måtte de ansatte hente fram plan B, og skysse gjestene ut bakveien.

Springflo på 150 cm over normalpunktet

Flyttet biler

– Vi har flyttet biler for gjestene opp i Østre Strandgate. Det har vært høyt vann i hele dag, men plutselig steg det en halvmeter, forteller innehaver Kristoffer Pedersen.

Det er ingen kjeller i huset, og rett før klokken 23 var det fortsatt noen centimeter å gå på inne i førsteetasjen.

Bekymrede naboer i Strandpromenaden var ute og fulgte med om det trakk vann ned i bilgarasjen. Det stoppet like før.

– Vi er litt utsatt, og pleier å være obs. Mellom ni og halv ti gikk det kjapt, forteller Berit Karlsen.

De mener det er tre år siden vannet sto så høyt, men ifølge Pedersen ved restauranten var det nesten like ille for bare to uker siden.

BADELAND? Slik så det ut ved Hartmanns brygge ved 23-tiden lørdag kveld. FOTO: Torstein Øen Pumpet ut 12.000 liter

Ved selskapslokalet til Falconbridge Arbeiderforening, i Strandpromenaden 31, måtte Septikservice pumpe ut 12.000 liter vann fra kjelleren. Det sto 20–30 centimeter over gulvet, der det blant annet er toaletter og garderobe.

– Jeg ble oppringt klokken 21.30, og vi fikk reddet unna vesker og sko og sånt. Jeg kan ikke huske at dette har skjedd før, forteller John Magne Talgø i styret for foreningen.

Ved 23.30-tiden ventet han på at brannvesenet komme til unnsetning med tankbil. Det skal inntil da ikke ha kommet melding om andre kjellere som sto under vann i Kristiansand.