HÆGEBOSTAD: — Identitetstyveri er slikt en bare leser om, men aldri drømmer om at kan skje med en selv. Dette har skaffet meg mange bekymringer og ekstra arbeid, sier den 46 år gamle kvinnen fra Eiken.

- Strandet i Wales

Lørdag fikk Gro Belinda Åvesland Lund telefon fra en forretningsforbindelse som lurte på om hun var strandet i Wales. Firmaet hadde nemlig fått en e-post fra henne som fortalte at hun var i akutt pengenød, etter å ha blitt robbet i en park i Wales.

— Jeg har aldri vært i Wales og har aldeles ikke blitt ranet eller sendt ut tiggerbrev. Det viser seg nå at alle mine kontakter og de jeg tidligere har sendt e-post til har fått det samme tiggerbrevet. Den eller de som står bak har endret koden på e-post og Facebook-profilen min, slik at jeg heller ikke kan sende ut en forklaring, forteller hun.

En bekjent av Lund stusset over tiggerbrevet og sendte e-postmeldingen i retur med spørsmål om hun hadde fått virus på datamaskinen. Da kom det svar tilbake om at så ikke var tilfelle, og at hun fortsatt trengte hjelp.

Falske tjenester

— Det er kriminelle mennesker som driver med dette for å skaffe penger. Hvis hackeren får tilgang til 1000 e-postadresser, og får penger fra noen få, så er dette god business, sier rådgiver Ole Morten Knudsen i Datatilsynets tjeneste slettmeg.no.

Rådgivningstjenesten gir blant annet råd til nettbrukere som føler seg krenket på internett. Knudsen sier at e-postbrukere ofte velger et for enkelt passord til e-postkontoen sin.

— Hackere kan finne enkle passord ved å bruke programmer som knekker passordet, forteller han. Men kriminelle kan også lure til seg passord ved hjelp av falske tjenester på nettet.

— Den vanligste måten å stjele passord på er ved hjelp av tulletjenester på internett, hvor folk blir bedt om å oppgi passord og e-postkonto for å tilgang til ekstratjenester. Det kan virke forlokkende, men man får aldri tjenesten, opplyser han.

Bruker like passord

Hvis nettbrukeren velger samme passord og brukernavn på Facebook-kontoen sin som på e-postkontoen, kan hackeren få tilgang til begge kontoer.

– Det er veldig lite lurt å ha samme passord på e-postkontoen og på Facebook, understreker Knudsen.

Rådgiveren forteller at slettmeg.no daglig får henvendelser angående ID-tyveri og tiggerbrev.

– Dette er et utbredt fenomen. Folk som får tiggerbrev må lære seg at de må ringe eieren og sjekke om informasjonen i brevet stemmer, råder Knudsen.