— Jeg har satt folk på saken som jobber ut over ettermiddagen for å se hva vi kan gjøre, sier fungerende direktør i Norad, Villa Kulild, til fvn.no.

Norad har bevilget 284.000 kroner Nøgne Ø slik at de kunne utrede om det var mulig å etablere et bryggeri i Elfenbenskysten. Da saken ble kjent i dag, reagert Erik Solheim kraftig.

— Jeg har gitt beskjed til Norad om at dette er et område det ikke er nødvendig å bruke bistandspenger til, sier Solheim til ABC Nyheter.

Dermed satte Norad i gang arbeidet med å få stoppet utbetalingen. Kullild vet ennå ikke om de har anledning til dette. Det er dettte fagfolk i Norad nå jobber med.

Studietur

Bryggeriet i Grimstad har planlagt en studietur til byen Abidjan i Elfenbenskysten for å se på muligheten for å få til ølproduksjon der. Planen er et lokalt bryggeri med lokal arbeidskraft. Når fvn.no ringer bryggeriet og forteller hva Solheim har sagt, er forbauselsen stor:

— Er det sant? Dette er veldig synd. Dette kunne ha gagnet lokalsamfunnet, sier Kjetil Jikiun som var med å grunnlegge bryggeriet i Grimstad.

Han synes ikke det er tvilsomt å starte ølproduksjon i Afrika - med penger fra Norad.

— Vi er selvsagt ikke interessert i å bidra til alkoholens skadevirkninger. Men det er heller ikke slik at flere aktører genererer høyere forbruk, sier Jikiun til fvn.no

Han mener at det ikke er helt overraskende det som nå skjer.

— Vi har en lang tradisjon med avhold i Norge. Både inen kristne sammenhenger og i arbeiderbevegelsen. Men det er likevel skuffende at vi ikke kan få utviklet dette videre.

Næringsutvikling

Ifølge avdelingsdirektør Bjørn H. Eriksen i Norad oppfylte Nøgne Ø kriteriene for å få støtte.

— Pengene ble gitt for å fremme næringsutvikling i sør. Vi har en egen pott til slike formål, sier Villa Kulild.

— Hvordan ser du på å få en så klar instruks fra bistandsministeren?

— Det er han som styrer politikken i dette, så det tar vi til etterretning, sier Kullild.

Erik Solheim selv understreker at det ikke er bryggeriet i Grimstad han er ute etter.

— Det er ikke snakk om å forby Nøgne Ø å gjøre noe som helst, men dette handler om hva vi skal bruke norske bistandsmidler til, sier Solheim.

Men for bryggeriet vil signalene fra Solheim likevel bety at de ikke får penger i fremtiden og at det derfor neppe blir noe av planene om bryggeri Elfenbenkysten.