KRISTIANSAND: Gaupeungene er ikke helt små og er to eksplosive jenter på snart ett år. De ble født i fjor vår og skulle egentlig lært seg å jakte i de østlandske skoger denne vinteren. Slik gikk det ikke.

Moren ble drept i trafikken på Sollihøgda og i september kom gaupeungene til parken. Siden den tid har ungene blitt holdt i karantene og senere i en lukket innhengning. Fortsatt er det nesten bare dyrepasserne som får besøke gaupene.

– Vi ser på det som en tillitserklæring at vi får lov til å ha dem. Vi var ikke sene med å bestemme oss da vi fikk muligheten. Målet vårt er å gi dem et godt liv i parken, forteller Olav Åsland, som er dyrepasseren med hovedansvaret for gaupene.

Nasket kattemat.

Gaupeungene ble funnet da de nasket kattemat kom til parken var de avsultede, men flere måneders intens foring har fått fart i krabatene. Den siste tiden har de vært svært rolige under foringen, men så greit gikk det ikke da fvn.no og fvntv besøkte ungene torsdag.

Med fullt kamerateam, journalister og fotograf ble gaupeungene urolige og sprang rastløst rundt i den 35 m2 store innhengningen bak den opprinnelige gaupeflokken.

– Mange spør om når man får se gaupeungene og det skjønner jeg veldig godt. Vi gjør dette veldig gradvis med først å ha dem på et 35 m2 stort område. Det er ikke noe for en gaupe, som vanligvis er vant til å leve i skogen. Vi gjør dette for å skape nærkontakt og få deres tillit, sier Åsland.

Et område på 4-5 mål er klart i tilknytning til dagens innhengning, og dette området skal etter planen brukes i fremtiden.

Vil ha tamme gauper.

I 1993 fikk Dyreparken de første gaupene og siden den gang har gaupe-mamma Nanna holdt kontrollen på gjengen. Nå begynner hun å bli gammel, og sønnen Dusk har overtatt rollen som den sterkeste i flokken.

Fvn.no fikk torsdag bli med dyrepasser Åsland inn i den snødekte innhengningen i området Nordisk villmark. Mens intervjuet pågikk, klappet han Dusk. Målet er at de nyankomne gaupene skal bli like tamme om noen år.

Gaupeflokken består nå av: Nanna (15), Dusk (10), Alex (9) og Lukas (8). I tillegg kommer de to gaupejentene fra Sollihøgda, som så langt står uten navn.

– Det er fantastisk gøy å jobbe med dyrene. Det gjelder ikke bare gauper, men det er noe spesielt med kattedyr. Det er noe uforutsigbart i blikket som er utrolig sterkt. Det er fascinerende å se inn i øynene på gaupene og oppleve at de ikke viker blikket, sier Åsland, som foreløpig ikke vet når publikum får oppleve ungene.

Vil ha ny hann-gaupe.

Fremtiden er ikke avklart for gaupene, men en mulighet kan være at parken vil ha to forskjellige gaupeflokker. Gaupeguttene Dusk og Lukas er begge kastrert for å hindre innavl. Derfor er behovet for frisk blod stort.

– Vi må se det litt an hvordan vi gjør dette. Vi slipper dem ikke sammen før vi vet at de er trygge nok. Vi vil gjerne ha inn en ny hann og få paret dem, og da vil vi kanskje starte en egen flokk på eget område, avslutter han.