MANDAL: — Letingen har vært resultatløs i natt, og vi utvider nå søket, sier pressetalsmann ved Hovedredningssentralen, Einar Knudsen, til fvn.no ved 6-tiden tordag morgen.

Politiet fikk den dramatiske båtmeldingen ved 22.48-tiden onsdag kveld.

Torsdag morgen søkes det med Sea King-helikopter, et Orion-overvåkningsfly, kystvaktskipet «Bergen» og fregatten «Helge Ingstad», samt flere politibåter.

Seks danske statsborgere kantret med en 16 fots båt med en 25hk påhengsmotor, to har reddet seg i land. Forliset skal ha skjedd i 14.00-15.00-tiden onsdag. Nå fryktes det for livet til de fire savnede.

De seks unge danskene, alle tidlig i 20-årene, skal ha dratt ut i halv to-tiden i den åpne båten for å fiske. De skal ha gått tom for bensin, og forlist i området rundt øyene sørvest for Skjernøy.

— Vi kommer nå i morgentimene og i formiddag til å igangsette strandsøk på øyene i området utover morgenen, og vi vil gjennomsøke et 1500 kvadratkilometer stort havområdet én gang til. Dersom letingen fortsatt er resultatløs, vil vi utvide leteområdet, sier Knudsen.

Tilkaller Røde Kors og Sivilforsvaret

Ifølge Knudsen skal ingen av de seks danskene hatt på seg redningsvest under båtturen.

Operasjonsleder i Agder politidistrikt, Hans Petter Osaland, sier han torsdag morgen har innkalt ytterligere forsterkninger.

— Nå er mannskaper fra både Røde Kors og Sivilforsvaret innkalt. Røde Kors er i gang med strandsøk på Sandøy. Vi vil også igangsette strandsøk på Skjernøy, og muligens også på Ryvingen, sier Osaland.

Svømte i land

En av de seks danskene maktet å svømme i land på en av øyene etter forliset, og skal deretter ha startet den strabasiøse ferden inn mot land. En ferd som har tatt mange timer.

- Han har svømt tilbake til Rossnes, sørøst på Skjernøy og fått ringt nødnummer. Det er intet mindre enn en formidabel innsats, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen ved Mandal politistasjon til fvn.no..

Dansken fortalte til AMK at to personer var druknet, to visste han ikke hvor var og ytterligere én hadde kommet seg i land i tillegg til ham selv.

De to unge mennene ble i natt kjørt til sykehus i Kristiansand.

Har du opplysninger i saken? Ring 03811 eller send mail til nett@fvn.no

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Én funnet i live

— Status er at to personer er brakt til land så langt, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen ved Mandal politistasjon til fvn.no.

Den andre personen ble funnet i live på Sandøy like før klokken halv ett i natt.

De fire øvrige var fortsatt savnet klokken 03.27 natt til i dag.

- Hvordan foregår letingen nå?

— Vi søker med redningshelikopter, ambulansehelikopter, redningsskøyta, samt fire lokalkjente fra Skjernøya som søker i området med båter.

- Vet dere noe om bakgrunnen til turen de seks la ut på?

— Vi har ingen kunnskap om det, de gikk ut, formodentlig i halv to-tida i dag, sier Gabrielsen.

Politistasjonssjef Bjart Gabrielsen på brygga på Skjernøy. FOTO: TORSTEIN ØEN Foto: Torstein Øen

Søker med tre Sea King

Utover natten vil det bli søkt med tre Sea King-helikoptre med varmesøkende utstyr.

— Ett Sea King kommer fra Ålborg i Danmark, og ett flys ned fra Ørlandet, i tillegg til helikopteret fra Sola som allerede er operativt i området, forteller han.

Etter opplysninger politiet foreløpig sitter med, skal ulykken ha skjedd for mange timer siden. Kanskje så mye som 10-11 timer.

Det blåser en god del utenfor Skjernøy, det regner og det er beksvart. Letearbeidet etter de savnede er vanskelig og tidkrevende.

Havstrømmer i området gjør at letemannskapene nå flytter søket vestover.

Storstilt leting

Sea King, luftambulanse og redningsskøytene "Hvaler" og "Ægir" ble raskt sendt til området, ifølge redningsleder Bjørn Jarle Åmli ved Hovedredningssentralen på Sola.

Lokale dykkere kom også på plass, samt to ambulanseteam i båt. Politibåten fra Mandal og politibåt fra Kristiansand er også kommet til stedet.

I tillegg er lokal lege tilstede i søkområdet. Annet tilgjengelig materiell er også rekvirert i søket etter de savnede.

Viderebringer mayday

Tjøme radio sender nå ut følgende melding til båter som skulle befinne seg i området:

— Vennligst hold skarp utkikk etter folk i vannet.

Været er tiltagende dårlig, det regner og blåser liten kuling sør for Skjernøy.

De to danskene som så langt er berget i land, blir kjørt til sykehus i samme ambulanse. FOTO: TORSTEIN ØEN

Fvn.no følger saken