— Vi får ta en dag av gangen, men det virker jo som det kan bli vanskeligere enn jeg trodde å få lov til å flytte hjem igjen. Vi får vente på den endelige rapporten, sa Anders Back til Fædrelandsvennen søndag kveld.

Det var før helga han og seks familiemedlemmer ble evakuert fra to hus etter leirraset i Vennesla.

Back har bodd i Katthola under Monen i 58 av sine 63 år, og han ønsker ikke å flytte derfra. Men han sier det blir umulig å bo der hvis fagfolkene fraråder det.

Boret i helga

Jonas Rise fra Rambøll boret i helga tre hull oppe ved de 10-12 husene på Monen-platået. Geotekniker Ernst Pytten fra samme selskap analyserte boreprøvene sammen med folk i NVE.

— Konklusjonen er positiv. Monen inneholder mer sand enn jeg våget å håpe på. Den er stabil. Kun et lite leirlag, sier Pytten.

Derfor fikk dattera til Anders Back lørdag lov å flytte hjem med familien til sitt hus. Det ligger omlag ti meter fra leirskråningen.

— Det huset er trygt. Huset helt inntil skråningen er det verre med. Vi har boret der også, og må analysere nøyere, sier Pytten.

Må kanskje fraflyttes

Pytten kan ikke utelukke permanent fraflytting, men det endelige, faglige rådet vil han ikke komme med før han har en rapport klart til kommunen. Han må ha noe tid på å vurdere tiltak og alternativer.

— Jeg håper i det lengste. Men sier fagfolkene vi må vekk, må vi jo vekk. Vi kan ikke bo der da. Det har med forsikring og mange ting å gjøre, ikke minst trygghet, sier Anders Back, som sammen med samboer og en stesønn fremdeles bor midlertidig i Otra House.

— Drar dette ut, må vi jo finne et mer egnet sted. Da må vi leie noe, sier han.

Back håper på et godt samarbeid med Vennesla kommune framover, og minner om at kommunen ga byggetillatelse da han bygde huset i 1979. Kommunen hadde allerede da et lovmessig ansvar for at det ikke bygges på utrygge steder.

Kommunalsjef Aslak Wegge avventer nå geolog-rapporten.

— Vi må ta nye vurderinger av evakuering sammen med politiet mandag. Deretter må vi vente på den endelige rapporten og ta det derfra. Det var en positiv nyhet at husene på Monen er trygge, sier han.