— Jeg ønsker pengestøtte til operasjon i USA. Der slipper jeg full narkose, som jeg kan dø av fordi jeg er multiallergisk. Men jeg tvinges til en livsfarlig operasjon, sier den 46-årige kristiansandskvinnen. Hun ønsker å være anonym.

Klagenemnda for behandling i utlandet har avvist søknaden og begrunnet med at hun kan få «adekvat behandling i Norge», selv om det innebærer full narkose. I tilsvaret til retten med uttalelser fra sakkyndige, som Fædrelandsvennen har fått tilgang til, er det ikke verken nevnt eller drøftet risiko med bruk av narkose.

Derfor saksøker kvinnen nå staten i et siste forsøk på å få gjennomslag for sitt syn. Advokat Marita Erlandsen fra Kristiansand representerer henne.

— Jeg synes de sparker et menneske som allerede ligger nede, sier Erlandsen.

I mai kommer det sivile søksmålet opp i Oslo tingrett, og det er regjeringsadvokaten som er motpart på vegne av staten.

Multiallergi

— Det vil være livsfarlig dersom hun blir operert i Norge, på grunn av hennes allergi, sier kvinnens fastlege, Leif Steffenssen. Han er fritatt for taushetsplikt i saken.

Undersøkelser har avdekket at kvinnen har en genfeil som er årsaken til multiallergien.

— Det haster med å få gjort noe som kan hjelpe henne. Behandlingen av min pasient er bare trist og uforståelig, sier Steffenssen.

Kvinnen lider av en sykdom i skjoldbrukskjertelen som fører til at kalsium suges ut av skjelettet og tømmes ut i blodet. Dette fører til et livsfarlig nivå av kalsium, og kan til slutt føre til død. Kvinnen fikk denne diagnosen i 2008, har vært sykmeldt siden og blir stadig dårligere.

Operasjon

— Vi mener nemndas avgjørelse er gyldig og at staten skal frifinnes i saken, sier regjeringsadvokat Henrik Kolderup til Fædrelandsvennen. Utover det vil han ikke kommentere saken før den kommer opp i retten.

Eneste redning er operasjon, og begge parter er enige om det.

Operasjon kan gjøres på to måter: Enten en åpen med full narkose i flere timer, eller ved kikkhullskirurgisk inngrep som bare tar 30 minutter. I Norge må du uansett opereres i full narkose.

— Jeg har funnet en av verdens beste kirurger i USA, professor James Norman, som har utført over 18.000 slike inngrep, sier kvinnen.

Norman har utviklet og perfeksjonert en metode som ifølge egne statistikker holder svært høy kvalitet. Normanns metode er ikke innført i Norge, og dermed tilbys ikke denne operasjonen uten narkose.

- Velkjent

En av Norges fremste eksperter på området, overlege Marianne Astor ved Haukeland sykehus, bekrefter at Norman har et godt renommé.

— Norman er kjent og er uten tvil veldig erfaren, sier hun og opplyser at det årlig utføres mellom 300 og 500 inngrep mot denne sykdommen i Norge fordelt på 19 sykehus. Dermed får norske kirurger sjelden praktisert dette.

Astor holder på med en studie nettopp på denne sykdommen for å se om diagnostisering og behandling er bra nok, og Normanns metode er blant dem som blir vurdert.

Utsatt rettsak

Rettsaken var egentlig berammet januar 2014, men kvinnens helse var så skral at saken måtte utsettes. Nå håper hun helsa holder til rettssaken er over og dom er falt.

— Jeg har blant annet svært høyt blodtrykk, men på Oslo universitetssykehus fant de ut at min allergi gjør at jeg ikke tåler medisiner mot høyt blodtrykk. Eneste løsning er operasjon, sier kvinnen.

Kristiansandskvinnen har funnet ut at operasjonen i USA vil koste rundt 70.000 kroner pluss reise og opphold.

Livredde

Advokat Erlandsen, sier at hun under arbeidet med saken har fått inntrykk av at norske leger er «livredde for å snakke negativt om hverandre».

— De sakkyndige som har uttalt seg i saken har avdekket at de har mangelfulle kunnskaper om dette konkrete tilfellet, og ingen tør å motsi Statens sakkyndige, påstår Erlandsen.

Sekretær Eva Solli i klagenemnda for behandling i utlandet vil ikke kommentere saken, men henviser til regjeringsadvokaten som opptrer på nemndas vegne.