En ny rapport utarbeidet for Kristiansand havn, viser at over 12.000 arbeidsplasser i regionen er avhengige av havna.

— Dette viser hvor viktige havna er og hvilket potensiale som ligger for videre utvikling, sier Jan Oddvar Skisland (Ap), leder i havnestyret.

Rapporten som er utviklet av danske Gemba Seafood Consulting, viser hvor mange i Kristiansand og omegnskommunene som har en jobb som er avhengige av havna. Den viser at i overkant av 12.000 har en slik arbeidsplass. Dette utgjør en omsetning på 31 milliarder kroner.

— Det er ikke de arbeidsplasser som havna produserer, men det viser hvor mange som er avhengige av at Kristiansand har en havn som fungerer, sier havnedirektør Halvard Aglen.

Overskudd

Regnskapet til Kristiansand Havn viser også en positiv trend. Den gikk med 16 millioner i overskudd i 2013, mens budsjettet var seks millioner.

Med rapporten fra Gemba, mener Aglen at de får vist hvor viktig Kristiansand havn er for Kristiansand og omegnskommunene.

— Denne rapporten viser at havna er en integrert del av det lokale næringslivet og at den også er viktig nasjonalt, sier Aglen.

Spørreundersøkelse

Undersøkelsen er utført gjennom spørreundersøkelse blant bedrifter som National Oilwell og Glencore. Det er bedrifter som ifølge rapporten er avhengige av havnetjenester.

Gemba har sett på hvor mange disse sysselsetter og hva de genererer av andre arbeidsplasser.

Ifølge selskapet har de brukt samme metode både på norske og danske havner.