Hilde Sundstøl betalte 3,9 millioner kroner for tomta på Dvergsnes, 42 meter fra sjøen. Villaen er på drøyt 200 kvadratmeter. Naboens hus skimtes i bakgrunnen til venstre. Foto: Vegard Damsgaard

— Hvorfor skal vi i denne saken akseptere tilgivelse, spurte Venstre-politiker Solveig Nilsen i byutviklingsstyret torsdag.

Gründer HildeSundstølfikk naboen på nakken etter at villaen hennes ble målt til å være 54 centimeter høyere enn tillatt.

Da Fædrelandsvennen omtalte saken i vinter, var hun innstilt på å senke taket til godkjent kotehøyde; 23,5 meter.

Risikerer bot

Siden fremmet hun søknad om dispensasjon for 23,79 meter gesimshøyde, og arkitekten begrunnet blant annet med at «en reduksjon av hovedkonstruksjonen vil påføre store utgifter».

Huseier har nå fjernet en såkalt parapet, en kant på toppen av taket som etter loven kan være inntil 30 centimeter over godkjent gesimshøyde.

— Naboen bak ville ikke ha sett over denne uansett. I stedet for å rive taket gir vi dispensasjon for å bygge gesims opp til parapethøyden, mot at de dropper parapet på toppen, forklarer plan- og bygningssjef Venke Moe til Fædrelandsvennen.Overfor politikerne gjorde Moe det klart at huseier har mottatt varsel om overtredelse. Det betyr at Sundstøl risikerer å måtte betale gebyr, eller bot, til kommunen.

Siden naboens utsikt ifølge administrasjonen ikke skal bli forverret sammenlignet med parapeten, godkjente et enstemmig byutviklingsstyre dispensasjonen.

Nabo vurderer søksmål

— I denne saken ble det gitt byggestopp, men vedkommende fortsatte å bygge. At det gis overtredelsesgebyr er på sin plass, det skal ikke være lettere å få tilgivelse enn tillatelse, mente Grete Kvelland Skaara (KrF).

Huseierforklarte at man blant annet hadde valgt en annen isolasjonsløsning, som bygde 20 centimeter ekstra.

Nabo Mikal Heyeraas har kalt fremgangsmåten spekulativ og useriøs, og viste til at sjøutsikten deres ble hardt rammet. Han opplyser til Fædrelandsvennen etter møtet at hans advokat vil forfølge vedtaket overfor Fylkesmannen og Sivilombudsmannen, samt at de vil vurdere søksmål mot både kommune og huseier.

— Jeg tror den vanlige mann i gata irriterer seg over at enkelte tar seg til rette og får tilgivelse. Dette er jo en oppskrift på hvordan man skal få gjennom saker uten å ta hensyn til reguleringsplaner, kommenterer han.

Villastrøket Dvergsneslia i Randesund ble markedsført under slagordet «Moderne idyll», og er kjent for stive tomtepriser og strenge krav til arkitektur.