— Ja, vi er i gang, bekrefter Åse Severinsen (Søgne), Jan Kristensen (Lyngdal), Janne Fardal Kristoffersen (Lindesnes), Richard I. Buch (Farsund) og Arne Thommassen (Lillesand).

Onsdag legger kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fram en tidsplan for den varslede kommunereformen. Samtidig presenterer han gulrøttene som skal lokke kommunene til å slå seg sammen.

Gulrøtter

— 14. mai kommer det konkrete forslag til tidsplan og økonomiske virkemidler, og jeg ser fram til et bredt samarbeid med mange partier på Stortinget om dette, sier Jan Tore Sanner til Fædrelandsvennen.

— Vil du også bruke pisk på de som er motvillige til reform?

— Jeg ser fortrinnsvis for meg at dette løses gjennom gode, lokale prosesser, sier han.

Regjeringens ekspertutvalg som utarbeider kriterier for reformen foreslo i mars at en kommune minst bør ha 15.000 til 20.000 innbyggere. Det er i dag bare fire Agder-kommuner som oppfyller disse kriteriene, Kristiansand, Arendal, Grimstad og Mandal.

— For store deler av indre Agder vil det være svært vanskelig å komme opp i et slikt antall. Vil slike aspekter telle med?

— Ja, jeg kommer ikke til å stille absolutte krav til folketall, sier Sanner.

Snakker sammen

Den konkrete tidsplenen blir først lagt fram på onsdag, men Sanner regner med at det nye kartet er på plass ved kommunevalget i 2019. De fem Agder-ordførerne på Høyres landsmøte er spente på betingelsene som legges fram på onsdag, og sier de nå ønsker å være i forkant av prosessen.

— Søgne og Songdalen snakker sammen, og var denne uken i Danmark for å høste erfaringer fra dem, sier Åse Severinsen.

— Lyngdal og Farsund har sammen søkt om omstillingsmidler for denne prosessen, forteller Buch og Kristensen.

— Vi er også i kontakt med nabokommunene for å utrede samarbeid med Lindenes, Kvinesdal og Hægebostad, og jeg mener vi også må se hele Listerregionen under ett her, sier Richard I. Buch.

— Vi har tre alternativer. Enten Knutepunkt-kommunene, eller Lillesand og Birkenes - som er min favoritt - eller kanskje også Grimstad, Lillesand og Birkenes, noe som vil gi oss nesten 40.000 innbyggere, sier Arne Thomassen.

Kristiansand

Knutepunkt Sørlandet-kommunene omfatter Lillesand, Birkenes, Iveland, Vennesla, Kristiansand, Søgne og Songdalen, og Kristiansands rolle i reformen er foreløpig uklar.

— Ja, det er jo det store spørsmålet, men vi vil ikke utelukke samarbeid med Kristiansand i det hele tatt, sier Åse Severinsen.

— Det avgjørende blir å se hvilke oppgaver kommunene skal ha, og vi må se langt framover. Da vi var i Danmark fikk vi høre at kommuner med 30.000 innbyggere allerede er for små, sier hun.

— Kan Kristiansand bli for stor for dere lenger vest?

— Alle vil tjene på at Kristiansand blir større, og mange vil tape på at Kristiansand ikke er en storby. Derfor må vi alle være med å løfte Kristiansand, sier Fardal Kristoffersen.

— Kristiansand vil uansett være stor, og derfor er det viktig å etablere en slagkraftig kommune i Lister, mener Buch.

Veksttilskudd

På Høyres landsmøte varslet Sanner også at han vil styrke veksttilskuddet til kommunene fra 60 millioner kroner i år, til 344 millioner kroner neste år.

— Samtidig endrer vi reglene for tildeling, slik at alle kommuner som har 1,7 prosents vekst over tre år får rett til veksttilskudd, sier Sanner.

De fem Agder-ordførerne sier ingen av sørlandskommunene vokser i en slik takt at de er kvalifiserte til veksttilskudd.

— Det måtte i så fall være Froland, sier Arne Thomassen.