— De har gjort en fenomenal jobb i mange år og er ganske unike. Derfor ønsket vi å gjøre litt stas på dem, sier meteorolog Lars Grinde.

Onsdag ettermiddag trodde fyrvokterne ved Lindesnes fyr, Rolf Dybvik og Kjell Olsen, at Grinde kom på et av sine regelmessige besøk. Lite visste de at Meteorologisk Institutt hadde bestemt seg for å gi fyrvokterne diplomer for sine daglige værobservasjoner gjennom 40 år.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Hemmelig hedring

— Vi ble tatt litt på senga, men det var en fin overraskelse, innrømmer fyrvokterne.

Lars Grinde i Meteorologisk Institutt gjør seg klar til å lure fyrvokterne. Foto: Espen Sand

Dybvik og Olsen har dokumentert bølgehøyde, sikt, skymengde, skytype, nedbør, værets beskaffenhet og markas tilstand ved fyret siden 1974. — Vi har nytt godt av fyrvokterne som har målt været fire ganger i døgnet, sier Grinde.

I mange år var det helt vanlig at fyrvokterne ga værobservasjoner langs den 100 915 kilometer lange kystlinjen. På det meste fantes det 200 bemannede fyr, men i dag er Lindesnes fyr alene om å ha tilstedeværende fyrvoktere. Sammen med Lista fyr er Lindesnes i dag det eneste som fremdeles utfører værmålinger.

- Verdifull jobb

— Derfor er det helt særegent at vi får værobservasjoner av fyrvoktere i dag. Selv om de har mange andre oppgaver tar de seg fremdeles tid til værobservasjonene. Det setter vi pris på, smiler meteorologen.

Det finnes i dag 66 målestasjoner rundt om i landet, og Grinde anslår at rundt 100 mennesker jobber med værmålinger i dag. Langt færre enn tidligere.

Dybvik og Olsen har dokumentert bølgehøyde, sikt, skymengde, skytype, nedbør, værets beskaffenhet og markas tilstand ved fyret siden 1974. Her er instrumentet som måler nedbør. Foto: Espen Sand

— Vi har flest automatiske målinger i dag. Et menneske observerer langt mer enn maskiner, derfor er jobben de gjør utrolig verdifull, mener meteorologen.

Verst i 1984

Få kommer tettere på naturkreftene enn karene fra Lindesnes. På det meste har bølgene vært opp mot 25 meter og Dybvik mener han har vært på jobb under 20 perioder med ekstremvær. Den 3. januar 1984 var været så kraftig at en gedigen torsk havnet på parkeringsplassen, rundt 100 meter fra sjøen.

— Det var nok den verste dagen. Det var orkan styrke og bølgene slo over fyret. Det var så ille at asfalten på parkeringsplassen lå i 6-7 lag etter uværet. Vi fant også en stor torsk på parkeringsplassen. I andre stormer har vi funnet flyvefisk og blekksprut på land, sier han.

Rekord i april

Mens andre synser om været snakker Dybvik og Olsen med sikkerhet om trendene. Denne våren har vært spesiell.

— Vi har hatt rekordvarme i april. Med en middeltemperatur på 8 grader ble ikke rekorden fra 2007 særlig gammel. April ga oss rolige vindforhold, nesten ingen tåke og kun fire dager uten sol, sier Olsen.

Olsen mener været har vært rimelig stabilt de 25 årene han har målt været. Men en ting får han ikke til å stemme.

— Jeg har ikke sett glassmaneter på to år. Før dannet de et tett lag i vannkanten om sommeren, men nå har de forsvunnet helt, sier Olsen.