— Årets 17. mai-feiring skal ikke bli ødelagt av skumspray på bunaden, dressen eller kjolen, fastslår arrangementskoordinator Tore Løvland i Kristiansand kommunei en pressemelding.

Et vaktselskap er leid inn for å håndheve forbudet. Bakgrunnen er at det ikke er tillatt å selge sprayboksene, eller konfettiboksene, på 17. mai

Kommunalt forbud

Løvland understreker at kommunen rår over egen grunn. Forbudet mot å selge spraybokser, vannpistoler og liknende i byen er bestemt av 17. mai-komiteen.

— De som skal selge varer på 17. mai må ha en signert kontrakt med kommunen å vise til når kontrollørene kommer. I kontrakten slås det fast at salg av slike artikler er forbudt, sier han.

— Overtredelse medfører 10.000 kroner i bot og utestenging fra å få salgsavtale med kommunen i fem år, legger han til.

Plagsomt

Å bli utsatt for spraybokser med skum har vært en plage for folk flest på 17. mai. Det er ganske ødeleggende for feststemningen å få klærne tilgriset.

— Det er en stor nok jobb å rydde opp etter 17. mai-feiringen om man ikke i tillegg skal ha dette klissete sølet å hanskes med, sier Løvland.

Et annet problem er at boksene ikke er produktmerket, og inneholder farlige miljøgifter. Miljødirektoratet advarer mot bruk av boksene.