— Det virker som det er en privatpraktiserende advokat på oppdragsjakt. Men jeg blir jo nervøs. Vi ønsker å avsløre bakmenn i denne saken for å vise at mamma er lurt. Man kan jo ikke vite hvem denne advokaten egentlig jobber for, sier sønnen fredag kveld.

— Denne nye advokaten hevder vi i Norge har engasjert ham. Det har vi absolutt ikke. Vi har bedt mamma forholde seg til den offentlige forsvareren hun har, og det ønsker hun, legger sønnen til.

Sønnen er bekymret, han sier familien ikke har engasjert noen ny advokat. Her er han på Kjevik da han reiste for å treffe sin mor i fengsel for to uker siden. Foto: Thomas Hegna

Lørdag lander den norske advokaten Nils Grønås i Quito. En av hans første oppgaver blir nå å rydde opp i advokat-styret rundt kvinnen som sitter fengslet etter å ha blitt arrestert på byens flyplass med tre kilo kokain i kofferten 28. februar.

Epost til avisen

Det var Fædrelandsvennen som fikk informasjon om et mulig advokatbytte fredag formiddag da vi fikk e-post fra Andrea Yarmila Guerrero Jaramillo. Hun er offentlig oppnevnt og betalt forsvarer for sørlandskvinnen.

— En mann kom bort til meg på tampen av forrige rettsmøte og presenterte seg som den fengslede, norske kvinnens nye forsvarer. Nå venter jeg bare på rettens eventuelle bekreftelse på at jeg ikke lenger forsvarer henne, skriver hun.

Det fremgår av e-posten at det angivelige forsvarerbyttet kom overraskende på advokat Guerrero.

— Det stemmer at en advokat kom og tilbød sine tjenester da vi var der nede, men reaksjonen fra min tante og meg selv var å si nei takk, forklarer sønnen til Fædrelandsvennen.

Jobber med dokumentasjon

I den samme e-posten forteller advokat Andrea Yarmila Guerrero Jaramillo hva arbeidet hennes har bestått i den siste tiden:

— Vi har fremskaffet dokumentasjon og beviser fra min klients e-poster, tidligere skype-samtaler, samt medisinske og mentale undersøkelser - retten har oppnevnt eksperter. Vi jobber også for å fremskaffe videoopptak fra flyplassen den dagen min klient ble arrestert, fra hotellet hun bodde på og fra gaten hotellet ligger i, skriver advokat Guerrero.

Fredag ettermiddag sendte Fædrelandsvennen en ny e-post til advokat Guerrero Jaramillo, hvor vi forklarte sønnens fremstilling av saken om ny advokat.

Ambassaden

Fredag kveld svarte hun på nytt, og forklarte følgende:

Advokat Nils Grønås er familiens norske advokat. Han lander i dag i Quito for å se til at kvinnen får forsvarlig medisinsk og juridisk hjelp. Foto: Kjartan Bjelland

— Advokaten sier at det er kvinnens familie som har engasjert ham, og at det skjer med samtykke fra den norske ambassaden i Chile. Han er for øvrig privatpraktiserende advokat og inngår ikke i gruppen av offentlige forsvarere, skriver hun.Så legger hun til at hun har tatt spørsmålet om hvem som skal forsvare sørlandskvinnen, opp med Valentina Almeida. Hun er den personen ved det norske generalkonsulatet i Quito som har med saken å gjøre. Almeida skal ikke kjenne noe til et eventuelt forsvarerbytte og må konferere med ambassaden i Chile.

— Takk og lov at Nils Grønås reiser ned for oss og kan rydde opp. Den nye advokaten er enten ute etter å tjene penger, eller så er det noe mer mystisk med ham, sier sønnen.