— Vi satt i Kråkevika og koste oss, så begynte det å hoppe en del sei tett inn mot land. Det kokte i sjøen, forteller Kaja Mejlbo.

Østleningen er fast sommergjest på Spangereid. Synet lørdag var så uvanlig, at hun foreviget det hele på video.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Dekket hele bunnen

— Vi har aldri sett noe lignende. Det kom store stimer med småfisk, det var helt sort i bunnen. Så fulgte seien etter. Måkene koste seg maks, sier hun.

Den boblende sjøen vakte begeistring blant strandgjestene.

— Alle ristet på hodet, ingen hadde sett dette før. Men gøy var det, sier hun.

Barna på stranda fanget småfisk i bøtter.

Sild og sil

— Det var ulike farger på dem, det så ut som ulike typer fisk, sier Mejlbo.

Havforsker ved Flødevigen sier det kan ha vært tilfellet.

— Det kan være at de går sammen med sil, ofte kalt Tobis. Det er den mest vanlige fisken i Nordsjøen, og den lever nedgravd i sand. Silen kan godt gå i hop med sild. Og så kan det være brisling. Men det vi har sett er at silden dominerer disse stimene, sier Tore Johannessen.

Et blaff

Det har kommet flere rapporter fra store deler av kysten på slike stimer av småsild.

— Dette var mer vanlig før, for 30- 40 år tilbake, da det var mer fisk. Det vi ser nå er sannsynligvis bare et blaff, men det er moro å se det, sier forskeren ved Havforskningsinstituttet.

Han har selv sett fenomenet utenfor forskningsstasjonen Flødevigen på Hisøya i Arendal. Johannessen tror det er snakk om ett år gammel sild, på rundt 10 centimeter.

— Det som skjer er at seien jager silden til overflaten, så det ser ut som det koker. Så blir småsilden jaget av fugl. Dermed blir de angrepet undenfra og ovenfra.