— Dette er helt sykt, utbryter statsmetereolog Inger-Lise Askautrud ved Meteorologisk institutt i det det demrer for henne at aldri har Sørlandets kallenavn, den bløde kyststripe, vært mer dekkende. I februar.

Og hele vinteren for den saks skyld.

Februartall først: Normalt skal det komme 80 mm nedbør i februar. Det kom 271 mm. Altså over 27 centimeter regn. Mer enn tre ganger mer nedbør enn normalt.

— Det er den våteste februar på Kjevik siden målingene begynte, sier Askautrud. Og målingene begynte i 1946. Før februar i år, var det februar i 1990 som var den våteste av alle. Da kom det 240 mm, mens det kom 216 mm i 1997. For riktig å gjøre tilværelsen enda tyngre for vasstrukne sørlendinger sjekker vi statistikken for nedbør for månedene desember 2013, januar 2014 og februar 2014. Og surklingen i skoene blir bekreftet av fakta.

Normalt skulle det kommet litt over 300 mm nedbør til sammen de tre månedene. Men det har kommet mer enn en halv meter ekstra. 842 mm nedbør har silt over Kjevik.

Åtte meter snø

— Hvis dette hadde kommet som snø, og ingenting hadde smeltet eller blåst bort, ville det utgjort 8,4 meter snø, sier statsmeteorologen.

Hvorvidt det er en trøst eller ikke skal være usagt.

Og det har vært varmt, mildt sagt.

Siste 30 døgn har snittemperaturen vært 3,2 grader. Det er hele 5,0 grader over normalen på minus 1,8 grader.

— Det er ikke rekordtemperatur. Det er en sjuende plass på varmeste februar, sier meteorologen.

Nest varmest

Når det gjelder temperaturen for hele landet har temperaturen i februar 2014 vært den nest høyeste siden de begynte med målingene i år 1900. Meteorologen behøver man ikke være for å resonnere seg fram til at det har vært lite soltimer. På Kjevik har det faktisk vært så lite at ingen engang har giddet å rapportere inn. I beste fall dreier det seg om minutter. Til sammen. Og ingen har sitte med stoppeklokke.

Sol?

Men det er målt på Lindesnes. Riktignok ikke på minuttet, men statsmeteorologen forsøker å gi litt lys i en mørk hverdag ved å framheve følgende:

— Det har vært hele fem dager med glimt av sol. Eller for å si det på en annen måte, det er fem dager hvor det ikke har vært totalt overskyet.

— Vi tør nesten ikke spør om hvordan det blir framover?

— Jo, nå blir det et spennende værskifte. Vi har jo hatt mye østavær, men nå snur det.

— Og?

— Det blir mildt og regn med enkelte glimt av sol. Regnbygene blir tettere og mer intense, og mellom dem kan det komme gløtt av sol.

— Så egentlig akkurat sånn som vi har hatt det i hele februar?

— Ja, jeg er redd for det, sier statsmeteorologen.