Det var i et intervju med Dagsrevyen Theis Salvesen fortalte om sitt syn på abort.

— Jeg tror mange av de abortsøkende har gått gjennom både én og to runder. Men samtidig er det en del som tar lett på det, tror jeg. Eller det vil si, jeg vet det, sa han.

Salvesen er sokneprest i Tveit og sitter for Arbeiderpartiet i bystyret. Overfor Fædrelandsvennen presiserer han at det er de voksne kvinnene han sikter til når han mener at enkelte tar for lett på abort.

— Vi har en god skolehelsetjeneste som har fått antall aborter blant tenåringer. De utgjør nå i ti-elleve prosent av alle som tar abort. Men førti prosent av abortene som utføres skjer blant kvinner over 30 år. Og når man er 30 år gammel, bør man tenke annerledes om dette.

Bekvemmelighet

Salvesen tror mange tar abort av bekvemmelighetshensyn. Han viser blant annet til fenomenet fosterreduksjon der kvinner som er gravide med flerlinger får fjernet det ene fosteret.

— Vil ikke det du sier være belastende for dem som vil ta abort?

— Jeg vil ikke tråkke på noen, men i dag er det tjue prosent av alle graviditeter som ender opp i abort. I Oslo er det femti prosent. Da mener jeg det handler om en uheldig kultur.

Salvesen peker på at det er situasjoner han mener ikke kan være belastende. I tillegg til fosterreduksjon, nevner han voksne kvinner i etablerte parforhold som tar abort.

— Det er viktig for meg å få fram at dette utspillet dreier seg om de mellom 25 og 40 år. Jeg tenker at om du er 30 år og har en kjæreste, så vet du hvordan man unngår å bli gravid. Så får heller dette bli moraliserende, men det tåler jeg.

Ny lov

Theis Salvesen vil ikke røre med prinsippet om selvbestemt abort. Men han vil likevel forandre dagens abortlov. Han mener det bør stå i loven at det ufødte barnet har rett til liv.

— I dagens abortlov blir ikke barnet nevnt med noen rettigheter. Derfor må det stå i loven. Men jeg vil ikke tilbake til nemndsystemet. Kvinner som vil ta abort skal få det, men ved å gi automatisk fritak fra loven, sier han.

— Det vil si at det ikke blir en endring i praksis?

— Det er det fundamentale jeg vil endre på, men ikke praksis.

Uenig

I Arbeiderpartiets gruppe sitter også Jan Oddvar Skisland. Han er utdannet prest og tidligere ordfører for KrF. Han er uenig i at loven må endres.

— Jeg ser ikke noe reelt alternativ til dagens abortlov. Avgjørelsen og hovedansvaret må ligge hos kvinnen selv. Men det jeg opplever som mye mer problematisk, er manglende satsing på å redusere antall aborter som gjennomføres. Det må bli et helt annet trykk på å forhindre uønskede svangerskap gjennom fokus på opplysning og prevensjonsbruk.

— Tar venstresiden for lett på at det skjer så mange aborter?

— Jeg hadde nok ønsket at partiet var tydeligere på at de ville redusere antall aborter, men ikke nødvendigvis ved å forandre det grunnleggende i dagens abortlov.

Ikke lett

Gruppeleder Mette Gundersen er ikke enig i at noen kvinner tar for lett på abort.

— Jeg har aldri vært borti en kvinne som ser på dette som enkelt, hverken tenåringer eller eldre, så jeg kjenner meg ikke igjen i det bildet han tegner. Men nå sier han også at de fleste har tenkt seg om både en og to ganger.

Jan Oddvar Skisland tror heller ikke at valget er enkelt.

— Jeg vil tro at de aller færreste tar lett på det, selv om du sikkert finner noen få.

Han er likevel enig i at det er for mange aborter, også blant voksne.

— Det er uheldig at man får en slik utvikling. Mange i denne aldersgruppen som blir gravide opplever tydeligvis at det er vanskelig å skulle ha et barn. Det ligger jo et ansvar både hos kvinner og menn at man tenker gjennom hva man gjør før man legger til rette for å få barn, og tar forholdsregler for å unngå uønsket graviditet.