Hege Mjåvatn får gode tips av trener Jarle Ausland Foto: Jon Anders Skau
Espen Albert og Kjetil Juva i diskusjon med trener Arild Jørgensen. Foto: Jon Anders Skau

— Vi har en større utfordring enn i forrige Sprek-prosjekt, sier Jarle Ausland etter tirsdagens test på tredemølle i Fædrelandsvennens lokaler på Fiskåtangen.

Den positive nyheten er at dette er kalkulert. Da vi gikk ut med prosjektet 4. desember, åpnet trenerne for kandidater som var i enda dårligere fysisk form enn trioen Agnetha Lindebæk-Nielsen, Marianne Strømstad og Harald Nygaard var.

17 kilo tyngre kandidater

Så vel tirsdagens tester som samtaler mellom trenerne og kandidatene Hege Mjåvatn, Kjetil Juva, Cecilie Hodne og Espen Albert, bekreftet at de har fått ønsket oppfylt.

— Kandidatene veier litt mer enn sist, vi har noe kortere tid på oss og samtalene avslørte at disse har gått mindre på ski, forklarer Jørgensen og Ausland.

Dermed har de fått nøyaktig det utgangspunktet de ønsket seg. Gjennomsnittsvekta denne gang er 97,13 kilo – opp drøyt 17 kilo fra forrige prosjekt.

- Ikke et slankeprosjekt

— Men vi vil vise at ved å trene/mosjonere fornuftig, er det mulig å gjennomføre HovdenTour selv med noen kilo ekstra på kroppen. Nå er ikke dette et slankeprosjekt, og selv om det kan bli en bieffekt, går dette ut på å danne seg gode vaner ved å bygge forsiktig, og på denne måten kan man få skikkelig god fremgang, understreker Jørgensen.

— Og når vi fikk Marianne rundt løypa for to år siden, til tross for sykdom og en blytung dag i sporet, er det godt håp i år også, beroliger Ausland.

Duoen var langt fra skremt etter tredemølle-testen.

— Det er store muligheter for at dette skal gå bra. Jeg er temmelig sikker på at det ikke skal stå på utholdenheten deres, jeg er mer spent på skiteknikken, sa Ausland mens kvartetten pustet ut etter testen.

Kjetil har slanket seg i jula

— Testen viser at dere alle er i stand til å gå i 30-60 minutter i rask gange. Det er kjempegod trening i seg selv, og et godt utgangspunkt å bygge videre på, mente Jørgensen.

Heller ikke kandidatene var skremt etter ilddåpen.

— Det var mer spennende enn skremmende. Og selv om jeg kjenner testen i beina, har jeg ikke tatt meg helt ut. Denne filosofien om å bygge gradvis, har jeg stor tro på. sier Espen – som til tross for null matrestriksjoner gjennom jula kun hadde lagt på seg én kilo.

Litt verre var det for Cecilie. Vekta viste 99,2 kilo – opp seks kilo fra før jul.

— Jula har vært som den pleier, med mye avslapping og mye mat. Jeg har heller ikke tjuvstartet treningen. Men opp seks kilo? Nei, jeg er sikker på at det bare er fire, sier 38-åringen.

Hege har også måtte tåle en liten vektøkning gjennom jula mens Kjetil, som senest i fjor sommer veide 140 kilo, har klart mesterstykket å gå ytterligere ned i vekt gjennom jula – fra 117 til 115,8. — Egentlig har jeg spist og kost meg som vanlig, men i tillegg har jeg hatt mine gåturer, til og med i ufyselig vær! Og det utroligste av alt er at jeg har kost meg, sier Kjetil.

Se video fra testen her